Строителството на офис площи се забавя

Търсенето все още е под предкризисните нива заради хоум офисите и несигурната икономическа среда

Строителството на офис площи се забавя

Снимка: Unsplash

476 ~ 3 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Пандемията оказва влияние върху пазара на офиси. Наетите площи отбелязват видим ръст, като общият обем надвишава средните нива за последните 5 години с 33%. Това показва проучване на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. Причината за тази тенденция, според компанията, е натрупването на отложено търсене вследствие на пандемията. За сметка на това строителството на нови площи се забавя значително.

Експертите трудно прогнозират дали тенденцията е знак за възстановяване на офис пазара.

Преместванията и подновяванията доминират сред сделките за наем заради стремежа на фирмите да консолидират и оптимизират пространствата си. Нетното усвояване достига 26 418 кв. м, отчасти заради завършването на нови проекти с голям дял на предварително отдадени площи в тях, сочи проучването.

„Офисният пазар все още изпитва затруднения да се върне трайно на предкризисните нива. Високият процент дистанционна работа и все още нестабилните темпове на възстановяване на икономиката влияят върху търсенето. От друга страна по-слабата наемна активност води до задържане на новото строителство и предпазливостта на предприемачите не позволява да се натрупат сериозни дисбаланси в търсене и предлагане“, коментира Йордан Кръстев, мениджър „Офис площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

Проектите в строеж отчитат осезаем спад през второто тримесечие на годината. Данните на компанията сочат, че към момента в процес на изграждане са едва около 212 хил. кв. м, или с близо 40% по-малко спрямо началото на 2021 г. Новите площи с разрешение за ползване са 98 хил. кв. м, с които общият обем офиси в София достига почти 2.19 млн. кв.м.

„Не само у нас, но и на други места в Източна Европа има отслабване на строителната активност вследствие на пониженото търсене. Очаквам това задържане да даде възможност за по-бързо усвояване на новите площи, като поддържа нивата на незаетите пространства и наемите умерени“, допълва Йордан Кръстев.

Какво се случва при търговските площи?

Активността при пазара на търговски площи е умерена, но липсват нови брандове, които навлизат. Търговските центрове в страната отбелязват основно разширения или нови концепции на съществуващите наематели, но липсва отваряне на нови магазини. Причината е несигурната обстановка, която прави търговците по-предпазливи относно разширяване на мрежата. Ръст се наблюдава при бързооборотните и спортни стоки, дрогерии и дискаунт магазините.

Брандовете, които имат силно присъствие в София, се ориентират към ритейл парковете. Те са слабо развити, но дават добра възможност за навлизане на пазара в регионалните градове, смята Красимир Петров, мениджър „Управление на активи и търговски площи“ в Cushman & Wakefield Forton. В България на 1000 жители се падат едва 27 кв. м, докато гъстотата в Сърбия и Румъния е съответно почти два пъти и почти три пъти по-висока.

Въпреки поредицата от затваряния и ограничителни мерки, засягащи моловете, нивата на свободните площи се задържат стабилни около 6 – 7%. Лекото понижаване на наемите продължава. Първокласни площи в София се предлагат на наемни цени от 34 евро/кв. м. В ритейл парковете стойностите са приблизително 8 – 10 евро/кв. м в столицата и 7 – 9 евро/кв. м за областните градове.

Активност при индустриалните площи

Пазарът на индустриални и логистични площи в София отбелязва активност както при наемите, така и при изграждането на нови проекти. Обектите в строеж са около 330 000 кв. м, почти 70% от които са строителство по поръчка (built-to-suit) или за собствено ползване. Доминират проектите за складове и логистика за компаниите в бързооборотния сектор, стоки за дома и хранителната индустрия.

Очакванията са за активен пазар и през втората половина на годината, когато ще бъдат приключени значими сделки за покупка на парцели, отдаване под наем и проекти за строителство по поръчка. Офертните наеми в индустриалния сегмент в София са стабилни. Имотите над 10 хил. кв. м се предлагат за 3.8-4 евро/кв. м. Доходността е под натиск заради нарастващия инвеститорски интерес. Понижава се до 8% за София през последното тримесечие, но се очаква да остане стабилна в краткосрочен план.

Подкрепи Economic.bg