Янев: Енергийната борса не работи на пазарен принцип

Проблемите в енергетиката са поне от 10 години и са много комплексни и сложни, а законът има нужда от ремонт

Янев: Енергийната борса не работи на пазарен принцип

Снимка: БТА

2498 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Цена на тока за бизнеса

Проблемите в енергетиката са поне от 10 години и са много комплексни и сложни. Служебното правителство прави каквото може и мисля, че в момента ситуацията е овладяна. Има обаче нужда от сериозен прочит и вероятно от ремонт на Закона за енергетиката. Това каза министър-председателят Стефан Янев по време на изслушване в парламента. То идва на фона на кризата на пазара на електроенергия от последните дни, когато цената скочи драстично, а индустриалните предприятия обявиха, че започват да спират производства.

Янев напомни, че правителството издаде заповед преди три седмици за включването в регулирания пазар на ТЕЦ „Марица изток 2“, първоначално с един блок. След скока на средната цена до 330 лв., вчера държавната централа пусна на пълна мощност трети блок, който да работи за свободния пазар.

В момента средната цена е около 250 лв. за мегаватчаст“, посочи Янев, според когото ситуацията вече е овладяна.

Освен заповедта на министъра централата да продава 1 милион мегаватчаса от тока си на регулирания пазар за едногодишен период, ръководството на ТЕЦ „Марица изток 2“ търси пазари за дългосрочни договори.

„Ръководството на централата вече разбра и работи активно да търси пазари и да сключва дългосрочни договори, защото пиковете в цените, които се получават, са заради предпочитанието да се сключват краткосрочни договори. Ако договорите са дългосрочни, картината ще е друга“, коментира още премиерът. Според него ако централата има договори на сегашните цени, тя би могла да работи спокойно до края на годината, без да получава държавна помощ.

Според него въпросите и реакцията на бизнеса имат своето основание. Но ескалацията на ситуацията е в резултат и на дестабилизирания в момента международен пазар, включително заради дисбаланса в Германия.

„Ние сме в общ енергиен пазар, който е отворен и работи на пазарни правила. Не манипулациите в Българската енергийна борса, а търсенето и предлагането в цяла Европа е факторът, който вдига цените. Борсата ни не е отворена към други борси, което я прави монополна до известна степен, а не на чисто пазарни принципи”, каза още Янев.

Относно финансовата помощ за частния сектор, Янев се съгласи, че такава трябва да има, но парламентът също трябва да участва в решението под каква форма да е тя – дали заем, или дотация.

Подкрепи Economic.bg