IT секторът продължава да набира кадри въпреки летния сезон

Междувременно обявите за работа в останалите сектори са спаднали със 7% през юли, по данни на JobTiger

IT секторът продължава да набира кадри въпреки летния сезон

Снимка: Unsplash

680 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

През юли новите предложения, публикувани във водещите сайтове за търсене и предлагане на работа в България, са спаднали със 7% спрямо юни. Така общият брой на обявите през миналия месец е по-малко от 47 000. Но на годишна база има увеличение със 70% (спрямо юли 2020 г.), сочи ежемесечният анализ на пазара на труда в страната, изготвен от HR компания и кариерен сайт JobTiger.

Търсене на кадри по сектори

Лятото е време за отпуски и ваканции, така че не е учудващо, че спад в търсенето на нови кадри е отчетен през юли в почти всички сектори, с изключение на „ИТ“, при който има 9% ръст на обявите.

Данните показват, че най-висок спад на предложенията за работа има в сектора „Хотелиерство и ресторантьорство“ (-20%), следван от „Логистика и транспорт“ (-14%) и „Маркетинг и реклама“ (-13%).

При останалите сектори спадът е, както следва: „Строителство“ (-9.1%), „Производство“ (-8.7%), „Търговия и продажби“ (-8.6%), „Здравеопазване и фармация“ (-8%), „Административни дейности“ (-6%) и „Счетоводство, одит, финанси“ (-4%). 

Дяловото разпределение по сектори остава непроменено и през юли. Секторите „Търговия и продажби“ и „Хотелиерство и ресторантьорство“ заемат челните позиции, съответно с 22% и 17% дял от общия брой обяви.

След тях са секторите „Производство“ (14%), „ИТ“ (13%), „Логистика и транспорт“ (10%), „Административни дейности“ (9%), „Строителство“ (5%), „Счетоводство, одит, финанси“ (4%), „Здравеопазване и фармация“ (3.1%), „Маркетинг и реклама“ (2.7%) и „Изкуство“ (1%).

Работа от вкъщи

Въпреки че повечето компании отвориха отново своите офиси, опцията за работа от вкъщи стана един от водещите фактори при избиране на работно място. В отговор на тази тенденция, повечето сайтове за работа вече предоставят възможност за фокусиран преглед на публикуваните при тях предложения за работа от вкъщи или изцяло дистанционна работа. 

Според анализа, всяка десета обява през юли е била с опция за работа от вкъщи или дистанционно.

Предлагане по градове

Делът на обявите за работа в София е леко нараснал спрямо юни и възлиза на 43% от общия брой.  Дяловото разпределение на предложенията за останалите водещи областни градове е, както следва: Пловдив (10%), Варна (9%), Бургас (4%), Русе (2.8%) и Стара Загора (2.5%). Заедно, те съставляват 71% от всички предложения в страната.

Броят на обявите в тези градове обаче е намалял с 6%, като във всеки един от тези градове спадът е, както следва: София (-6%), Пловдив (-5%), Варна (-9%), Бургас (-7%), Русе (-8%) и Стара Загора (-3%).

Подкрепи Economic.bg