Заради критиките Пеканов оптимизира Плана за възстановяване

Ако той бъде изпратен след края на септември, България няма да получи средства от него тази година

Заради критиките Пеканов оптимизира Плана за възстановяване

Снимка: БТА

2150 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова
Национален план за възстановяване

След критиките от страна на депутатите миналата седмица вицепремиерът по европейските въпроси Атанас Пеканов вече работи по някои от становищата, представени от парламентарната трибуна.

Взехме препоръките, критиките – по някои от тях работим, а по други от тях не, защото идеи за нови проекти към момента изглежда невъзможно да бъдат нанесени. От идеята за нов проект до това той да е готов и да влезе в Плана може да са необходими три месеца. Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов по време на парламентарния контрол.

Той поясни, че са проведени срещи със земеделския бранш, който е изказал своите притеснения.

Припомняме, че депутатите изразиха най-много критики по отношение на отпадналата програма за напояването, която бе създадена от ГЕРБ за възстановяване на напоителните канали, но само за проекти на държавната фирма „Напоителни системи“ и без да бъдат завършени всички процедури по включването ѝ в Плана.

Все пак не се работи за връщането на програмата, чийто първоначален бюджет бе 850 млн. лв., тъй като процедурите по вкарването ѝ биха отнели много време, поясни Пеканов.

Вместо това е увеличена програмата за земеделие със 170 млн. лв., които ще дойдат от заложения буфер в Плана. Така проектът за създаване на Фонд за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство нараства до общо 714 млн. лв., като за сметка на европейския фонд са общо 417 млн. лв., националното съфинансиране е близо 300 млн. лв., а частното – 247 млн. лв.

Ще получи ли България пари тази година?

Пеканов уточни, че ако Планът на България бъде изпратен до края на септември, е възможно авансовите средства в размер на 13% да бъдат изплатени в рамките на 2021 г. В противен случай обаче те ще дойдат догодина.

Припомняме, че в актуализацията на Бюджет 2021, изготвена от служебния финансов министър Асен Василев, са заложени постъпления от още 400 млн. по линия на Плана за възстановяване, тъй като процентът на авансовите средства, които могат да бъдат получени, се увеличи от 10 на 13%. Така общо авансът, който се очаква България да получи, се равнява на 1.6 млрд. лв.

Предложеният за финансов министър на „Има такъв народ“ Пламен Данаилов обаче изрази съмнения, че парите ще бъдат получени тази година. Припомняме, че от ИТН изразиха желание и да направят „тежка редакция“ на документа на Пеканов, ако проектокабинетът им бъде одобрен и те встъпят в управление. България и Нидерландия пък са единствените страни, които все още не са входирали в Брюксел идеите си за възстановяване и устойчивост на своите икономики.

Подкрепи Economic.bg