ТЕЦ „Марица Изток 2“ включва третия си енергоблок

Министерството на енергетиката опитва да се справи с рекордните цени на тока за бизнеса и да потуши напрежението

ТЕЦ „Марица Изток 2“ включва третия си енергоблок

Снимка: ТЕЦ Марица Изток 2

1612 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Цена на тока за бизнеса

Държавният ТЕЦ „Марица изток 2“ пуска на пълна мощност трети блок на централата с производствена мощност 210 MW. От Министерството на енергетиката съобщиха, че решението е взето вчера, 3 август, след разговор с ръководството на ТЕЦ-а. Досега работеха само два блока на централата – единият за да изпълнява квотата от 1 млн. мегаватчаса електроенергия за регулирания пазар, а вторият – за свободния пазар.

Днес обаче национално представените работодателски организации се оплакаха, че държавният ТЕЦ се държи умишлено на ниско производство, което създава дефицит и цената на тока на сегмент „Ден напред“ на енергийната борса, по данни на бизнеса, вече достига 400 лв. за мегаватчас за някои часове утре. При тази ситуация големите индустриални консуматори заявиха, че започват постепенно да изключват мощности заради рекордно високата цена.

От Министерството на енергетиката обаче заявяват, че добавянето на количествата днес вече е свалило цената на сегмента „ден напред“ на БНЕБ и тя вече 258 лв./МВтч, което е намаление с около 70 лв. спрямо вчерашните стойности. Разликата идва от това, че бизнесът посочва стойности в определени часови диапазони, а МЕ осреднява за деня.

От Българския енергиен холдинг също излязоха с позиция след писмото на бизнес организациите, като посочват, че настоящия момент в България работят 5800 MW генериращи мощности. Износът варира около 900 MW на час. Това обстоятелство създава дефицит и измества кривите на търсене и предлагане към високите ценови равнища в пазарен сегмент „Ден напред“, се казва в позицията.

Тъй като бизнесът поиска от енергийния министър оставки в държавните енергийни дружества поради създалата се ситуация, ръководството на БЕХ се оправдава, че дружеството е структурирано като финансов холдинг, в рамките на който дъщерните дружества запазват своята оперативна самостоятелност. „Българският енергиен холдинг няма правомощията да определя пазарното поведение на дружествата от групата. Евентуалната намеса в търговската им дейност ще накърни оперативната самостоятелност на дружествата, като тези действия на холдинга могат да представляват пазарни манипулации в нарушение на REMIT“, се посочва в позицията.

От холдинга посочват, че освен вече работещите три блока, „ТЕЦ Марица изток 2“ има готовност да пусне и четвърти.

Трябва да се има предвид обаче, че производството на държавната топлоцентрала е нерентабилно, тъй като плаща твърде скъпи въглеродни квоти, когато работи. Част от тях се поемат от БЕХ, а останалите се генерират като загуба за ТЕЦ-а и в крайна сметка тази загуба отново се покрива от БЕХ чрез заеми. И колкото по-малко работи „ТЕЦ Марица изток 2“, толкова по-малки загуби генерира.

Подкрепи Economic.bg