Преиздаването на шофьорски книжки вече е възможно за 3 дни

Новата услуга няма да важи при първо издаване на документ за управление на МПС

Преиздаването на шофьорски книжки вече е възможно за 3 дни

Снимка: Красимир Свраков

6158 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Служебното правителство въвежда "ускорена услуга", от която могат да се възползват гражданите с изтекли шофьорски книжки, преиздаване заради промяна на данни или издаване на дубликат. Според приетото днес постановление свидетелство за управление на моторно превозно средство ще може да се издава до три работни дни от приемането на заявлението. Засега не е посочена цената на ускорената услуга.

Ускореното издаване на българските свидетелства за управление на моторни превозни средства не касае гражданите, които за първи път получават такъв документ.

Новата услуга ще се предоставя и в звената на Дирекция „Български документи за самоличност", когато подмяната на свидетелството за управление на МПС е част от подадените за подмяна останали лични документи – лична карта, паспорт. Във връзка с въведената нова възможност са създадени и нови образци на заявленията.

До момента хората можеха да избират между „обикновена услуга“, която отнема до 30 дни или „бърза услуга“ – за 10 дни.

Предвидена е и обикновена услуга за подмяна на чуждестранно СУМПС с българско. Срокът е до 30 дни от приемането на заявлението, което се подава само в звената „Пътна полиция“ при СДВР/ОДМВР.

С цел намаляване на административната тежест за гражданите, с изменението на Правилника се урежда и възможността удостоверение, съдържащо данни от информационните фондове, свързани с издаването и ползването на български лични документи, което се издава на лице, притежаващо валидно удостоверение за универсален електронен подпис, да се получава на посочен от подателя електронен адрес.

Подкрепи Economic.bg