Близо една пета от фирмите вече отчитат ръст на приходите от продажби

През май наемането на нов персонал вече расте

Близо една пета от фирмите вече отчитат ръст на приходите от продажби

Снимка: Pixabay

648 ~ 2 мин. четене

Близо една пета от фирмите в България отчитат увеличение на приходите си от продажба на месечна база през май, което представлява двоен ръст в дела им, показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за състоянието на фирмите в условията на извънредното положение. Най-големи са постъпленията от продажби в сектора на търговията, транспорта и ресторантьорството и в сектора на индустрията (над 20%). Средно приходите от продажба на фирмите в България намаляват с 42.8% спрямо април, като за първи път от въвеждането на извънредното положение у нас на 13 март, месечният спад е под 50%. 

Секторът на културата, спорта и развлеченията очаквано остава в най-тежко положение, след като дейността им бе замразена със заповеди на здравния министър.

Все повече компании обаче вярват, че ще продължат настоящата си дейност, а все по-малко – че ще я прекратят временно. Делът на фирмите, които очакват да престанат да съществуват обаче се запазва без промяна спрямо април – 1.6%.

След масовото пускане в платен и неплатен отпуск и съкращенията из цялата страна, през месец май наемането на нов персонал вече расте съществено. Освен това служителите на все по-малко предприятия са пуснати в платен и неплатен отпуск, но все още нивото на тези, които започват работа на непълно работно време е почти колкото това през март и април.

Съкращаването на персонал е все по-избягвана мярка от предприятията в сравнение с март и април, а статистиката показва, че през май най-много фирми са се възползвали от държавната мярка за заетост „60/40“ – 10.1%.

Делът на фирмите, които намаляват възнагражденията на персонала, също се понижава и достига 6% спрямо 8.2% месец по-рано.

Частта на нефинансовите предприятия, които въвеждат дистанционна форма на работа през май, също намалява, след като повечето компании установиха тази мярка още през март и април.

В краткосрочен план – 1 месец напред – мнозинството от анкетираните от НСИ фирми (83%) прогнозират, че ще запазят нивото на персонала си, а 11% очакват да го намалят. Спрямо месец по-рано има повод за оптимизъм, тъй като очакванията за още съкращения намаляват, а все повече предприятия обмислят увеличение на персонала си.

Подкрепи Economic.bg