Blockchain конкурент на Wikipedia - Everipedia, набра $30 милиона

Компанията ще плаща на редакторите в енциклопедичната си платформа с токени

Blockchain конкурент на Wikipedia - Everipedia, набра $30 милиона
Нуждаем ли се от "по-жива" Wikipedia за поколението Snapchat? Основателите на бързо развиващ се сайт, наречен Everipedia, който предлага по-"енергичен" дизайн и използва blockchain технология, набраха 30 милиона долара, за да разширят бизнеса си.

В четвъртък Everipedia обяви новата инвестиция от фонд на Galaxy Digital, която цели разширяването на blockchain платформата, известна като EOS, съобщава "Форчън".

Everipedia ще използва парите, за да разшири енциклопедичния си сайт, съперничещ с Wikipedia, който стартира през 2015 г. и за който се твърди, че има 3 милиона месечни уникални потребители и повече от 6 милиона енциклопедични записа.

В интервю за "Форчън" съоснователят на компанията Сам Каземиан заяви, че по-младото поколение търси нещо по-удобно за ползване от  Wikipedia, включително референтен сайт, който включва GIF и социални медии.
Най-интригуващата част от Everipedia обаче са плановете й да разпространява токени, които ще позволяват на хората да редактират записи на сайта. На практика това означава, че сътрудниците ще публикуват токени заедно с предложените редакции и ако общността одобри редакциите, те ще запазят токените си и дори ще печелят още малко. Ако редактирането се счита за погрешно или не е полезно, желаещите да са редактори губят своите токени.

Остава обаче да се види в бъдеще дали Everipedia ще се справи със задачата.

В скорошна статия на уебсайта The Outline се споменава, че на платформата "се разхождат" тролове, които разкриват конспиративни теории и пишат клеветнически коментари. В статията се изразява тревога за последиците от неприкосновеността на информацията в Everipedia, тъй като за много от статиите в платформата се копират материали от социалните медии, създавайки по този начин публичен профили на незначителни хора.

Инвеститорите обаче са по-оптимистични и описват Everipedia като "динамична и иновативна компания с технология и визия за промяна на начина, по който хората имат достъп и допринасят за екосистемата на знанието".

Компанията все още не е емитирала токените, с които се очаква да плаща на редакторите, но планира да го направи през идните месеци.
Дистрибуцията на токените няма да стане по схемата на т.нар. "Първоначално предлагане на валута" (ICO), а чрез безплатно разпространение на токените - до всеки, който вече има токени за платформата на EOS.
Коментари: 0