Bloomberg: Тръмп обмисля да махне председателя на Федералния резерв

Подобен ход би бил пагубен и ще разтресе финансовите пазари

Bloomberg: Тръмп обмисля да махне председателя на Федералния резерв
Доналд Тръмп е обсъдил уволнението на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл заради разочарованието на американския президент от политиката, която води централната банка. Информацията бе публикувана от Bloomberg, като агенцията цитира четирима свои източници, започнати с въпроса. Вече месеци наред Тръмп използва остър език срещу Пауъл, който не отстъпва пред Тръмп и вече няколко пъти повиши основната лихва.

Съветниците, близки до Тръмп, не са категорично сигурни, че той ще предприеме подобни действия срещу председателя на Фед и се надяват, че поредният пристъп на гняв на президента ще отмине по празниците. Някои от съветниците на президента са го предупредили, че отстраняването на Пауъл ще бъде пагубен ход.

Всеки опит на Тръмп да махне Пауъл ще има опустошителни ефекти върху финансовите пазари, подкопавайки доверието на инвеститорите в способността на централната банка да овладее икономиката без политическа намеса.

Говорителите на Белия дом отказаха да коментират, както и говорителката на Фед Мишел Смит.

Публичните критики на Тръмп по отношение на членовете на неговата администрация често са били първата стъпка към тяхното отстраняване. Така се случи с вече бившия главен прокурор Джеф Сейсънс, с държавния секретар Рекс Тилърсън и с началника на кабинета му Джон Кели.

Не е ясно доколко президентът на САЩ има правомощия да уволни председателя на Федералния резерв. Законът за Федералния резерв казва, че гуверньорите могат да бъдат „отстранени по причина на президента“. Както отбеляза Питър Конти-Браун от Университетът на Пенсилвания отбелязва в книгата си за независимостта на Фед текстът е твърде двусмислен.

Подобен ход би представлявал безпрецедентно предизвикателство за независимостта на Фед. Заложената в Конституцията независимост на Фед трябва да вдъхва увереност у инвеститорите, че ръководителите на централната банка правят това, което е правилно за икономиката и финансовата система в дългосрочен план, а не краткосрочните капризи на някой политик.

Недоволството на Тръмп от Пауъл се усили в последните дни, са коментирали двама от източниците пред Bloomberg. Въпреки че целта на Тръмп е да спре увеличаването на лихвените проценти, което забавя икономическия растеж, подобен ход би могъл да доведе до обратен ефект, като се разтресат вече бурните финансови пазари.

Друг проблем, свързан с евентуалното премахване на сегашния председател на Федералния резерв, е намирането на негов заместител, който да вдъхне увереност, че няма да се подаде на натиска на Тръмп или да последва съдбата на Пауъл.
Коментари: 0