Блясък и танци на карнавала „Нотинг Хил“ в Лондон

Двудневният карнавал представя африканската и карибската култура

Блясък и танци на карнавала „Нотинг Хил“ в Лондон

Снимка: БТА

2159 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

И тази година един от най-големите улични фестивали в Европа - "Нотинг Хил", посветен на карибската култура, напълни улиците на Лондон. Стотици хиляди хора се стекоха в британската столица, показвайки колоритните си костюми.

Двудневният карнавал представя африканската и карибската култура и привлича много хора, които танцуват и се забавляват под различни звуци. Той се провежда всяка година в края на август.

Музикални групи, танцови състави и богато украсени платформи изпълниха улиците в Западен Лондон въпреки дъжда.

Голяма част от участниците на карнавала се замерят с боя и цветна пудра.

Карнавалът води началото си от шествие през 1964 г., което цели сближаване между хората. Той е най-добрият начин за сближаване на хора от различни култури.

Всяка година програмата на карнавала е различна. По тротоарите са разположени сергии, на които се предлагат различни вкусотии.

През последните години по време на карнавала стават сблъсъци и се извършват голям брой престъпления, свързани с кражби на лични вещи. Това налага засилено полицейско присъствие и повишено внимание на участниците.

Тази година полицията постави метални детектори за предотвратяване на евентуални престъпления и получи правомощия за претърсване на хора.

Допълнителни полицейски подразделения бяха изпратени, за да охраняват събитието.

В миналото карнавалът е събирал до 2 милиона зрители и е заемал 2-ро място в света сред карнавалите по брой на участниците след карнавала в Тринидад и Тобаго.

Подкрепи Economic.bg