BMW купува батерии за $4.7 млрд. от Китай

Част от продукцията ще бъде произведена в нов завод в Германия

BMW купува батерии за $4.7 млрд. от Китай
756 ~ 1 мин. четене
BMW планира през следващите пет години да купи батерии за общо 4 млрд. евро (4.7 млрд. долара) от китайския производител Contemporary Amperex Technology Ltd (CATL).

Дългосрочният договор предвижда батерии за 1.5 млрд. евро да дойдат от нов завод на CATL в град Ерфурт, столица на германската провинция Тюрингия. Останалите количества ще бъдат произведени в Китай.

Очаква се днес да бъде подписан договорът за строителството на новия завод в Германия по време на посещението на китайския премиер Ли Къцян в страната. Ходът на Пекин идва на фона на предупреждения, че липсата на собствени производствени мощности в Европа за батерии за електромобили би могла да направи европейската автомобилна промишленост уязвима и прекалено зависима от чуждестранните.

Основателят на Tesla Илон Мъск говори за създаване на една от т.нар. „Гигафабрики” (Gigafactories) близо до френско-германската граница.

От BMW са казали, че са покрили някои от разходите за фабриката на CATL в Ерфурт, но са отказали да кажат точно колко. Компанията е инвестирала и в разработка на батерии, но така и не е било решено дали да започне да ги произвежда сама. Директорът по продажбите на германския автопроизводител обаче не отхвърля тази идея.
Подкрепи Economic.bg