БНБ с нов член на Управителния съвет

Николай Неновски официално встъпи в длъжност

БНБ с нов член на Управителния съвет

Снимка: Прессекретариат на президента на РБ

Николай Неновски официално встъпи в длъжност като член на Управителния съвет на Българската народна банка (БНБ) днес. Церемонията се състоя в сградата на Българската народна банка (БНБ) в присъствието на президента Румен Радев, управителя на БНБ Димитър Радев и Управителния съвет на банката.

Николай Неновски е назначен в Управителния съвет от квотата на президента Румен Радев. Шестгодишният му мандат започва на 13 юни 2020 г. Той встъпва в длъжност на мястото на Лена Русенова, чийто мандат изтече днес.

По време на церемонията президентът Радев подчерта, че и при кризата с Covid-19, предизвикала регионални и глобални трусове, БНБ е извела нужните приоритети и предприела адекватни мерки за справяне с предизвикателствата, свързани с финансите, икономиката, търговията, потреблението и банковата стабилност.

Президентът изтъкна, че проф. Неновски влиза в ръководството на банката във важен за страната ни момент, когато сме поели по пътя на Механизма на обменните курсове ERM II. В такъв момент проф. Неновски, съчетал в себе си теоретически познания и практически опит, ще бъде много полезен за повишаване на ефективната работа на институцията, допълни Румен Радев.

Николай Неновски е доктор на икономическите науки с дългогодишен опит в банковата сфера. Бил е и преди член на УС на БНБ - между юни 2002 г. и юни 2008 г. Преди това е бил директор на отдел "Парични и икономически изследвания" в БНБ. От юли до септември 2014 г. е бил зам.-председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие, а между 2008 и 2009 г. е съветник на министъра на финансите.

Коментари: 0