5 технологии от класната стая на бъдещето

Пандемията форсира дори консервативната образователна система

5 технологии от класната стая на бъдещето

Снимка: Unsplash

Образованието е консервативна система, която през последните месеци демонстрира неочаквана за мнозина способност все пак да скочи в настоящето, макар и под принудителния натиск на пандемията от COVID-19. Сега бъдещето изглежда малко по-близо е въпросът е какво крие то. Анализаторите очакват, че много от възникващите днес технологии ще си проправят пък към класните стаи и ще ги променят ритъма на случващото се в тях из основи. 
Ето и пет от тях: 
1. Добавена реалност (AR)
Технологията позволява на човек да вижда допълнителна, дигитално генерирана информация, наслоена върху реалната среда, която се вижда през обектива, било то на камерата или пък на специални очила като Google Glass. 
Приложения като Sky Map ви помагат на за изучването на съзвездията – достатъчно е да насочите камерата на телефона си към небето и когато във визьора попадне Голямата мечка например, софтуерът да сигнализира и да даде повече информация за наблюдавания обект. 
Нещо подобно може спокойно да бъде приложено и в класната стая. 
2. 3D печат
До неотдавна 10-годишните се радваха на готови играчки или в по-добрия случай на LEGO, което да сглобяват. Ами ако има как да създадат сами и в реално време градивните елементи на конструкцията, която трябва да издигнат в час по труд и техника? 
3D принтерите могат да свършат отлична работа за това. Студентите и учителите по инженерни науки на някои места вече ползват такива и интересът им към тях е доказателство за добавената стойност от внедряването на иновативни технологии в учебната зала. 
Скоро тези принтери може да помогнат за развитието на абстрактно мислене и сред по-малките деца – с помощта на 3D възстановки и дизайни те ще могат да добият представа за концептуални модели, например за молекулите и атомите. 
3. Облачна класна стая 
„Кучето ми изяде домашното“ няма да е актуална реплика за учениците в бъдеще, просто защото всичките им ресурси ще са в цифровия облак. Благодарение на облачните изчисления, децата ще имат непрекъснат достъп до необходимите им материали за учене, независимо къде се намират физически. Достатъчно ще е да разполагат с компютър или мобилно устройство и интернет, за да влязат в облачната класна стая и да намерят само с няколко клика необходимия им учебник, без той да е бил разнасян от вкъщи до училище и обратно. Домашните работи, за съжаление или не, също ще са винаги под око на учителя. 
4. „Хартия“ от ново поколение 
Писането вече се променя и днес все повече хора използват клавиатурата на компютъра или телефона си, за да си водят бележки. Децата в училище все още използват тетрадки, но дали те няма да придобият по-дигитална форма. 
Вероятно да – с изобретяването на гъвкави OLED-базирани дисплеи, наподобяващи обаче нещо като добре познатата хартия. Те ще са гъвкави, леки и изключително тънки. Ще може да се навиват на руло и да се сгъват като вестник. За разлика от обикновената обаче, тези пластмасови електронни хартии са не само трайни, но и интерактивни. 
5. Учене чрез игра 
Концепцията не е нова, но тя вероятно ще бъде допълнително преосмислена чрез използването на технологиите. За да се погрижат за това бързо развиващо се поколение, училищата в крайна сметка ще се откажат от традиционните методи на преподаване и ще трябва да влязат в 21 век, ако искат да постигнат ефект.
А защо това да не се постигне чрез нещо, което винаги досега се е смятало за основно разсейване – видео играта? 
Коментари: 0