Boeing работи по пътнически самолет, движещ се с 6000 км/ч

Американската компания обещава, че един ден разстоянието между Лондон и Ню Йорк ще се взима за 2 часа

Boeing работи по пътнически самолет, движещ се с 6000 км/ч
2195 ~ 2 мин. четене
Американският авиационен гигант Boeing иска да построи ултразвуков пътнически самолет, който би могъл да прекоси разстоянието между Лондон и Ню Йорк за 2 часа. От компанията съобщават, че разработват концепция на прототип, който ще развива максимална скорост от около 6 000 км/ч, или пет пъти скоростта на звука.

Говорителят на Boeing Брайън Джаксън обяснява пред CNNMoney, че засега всичко е теоретично и могат да минат десетилетия преди подобен самолет да стане факт. „Трябва да бъдат решени основни технически предизвикателства преди компанията дори да произведе прототип“, заяви тя.

Брайън е категорична, че Boeing работи сериозно върху концепцията за ултразвуков пътнически самолет и вече няколко десетилетия извършва отделни тестове върху потенциалните възможности.

По-рано тази година Boeing представи проект за автономен хиперзвуков дрон, който може да бъде използван от армията.

Концепцията за пътническия самолет вероятно ще бъде внедрена първо в американската армия, преди да навлезе в пътническия транспорт. „Ще видим нещо подобно първо [в армията] преди концепцията за ултразвуков пътнически самолет“, каза Джаксън.

Ако Boeing успее да създаде ултразвуков пътнически самолет, той ще се движи два пъти по-бързо от легендарния френски свръхзвуков самолет Конкорд. Преди да беше спрян от движение той прекосяваше разстоянието между Лондон и Ню Йорк за по-малко от 4 часа. Скоростта му ще бие дори рекорда на разузнавателния американски самолет Lockheed SR-71, с който през 1976 г. бе поставен рекорд за полет с хора на борда от 3 500 км/ч.

Boeing обаче не е единствената компания, надпреварваща се със скоростта. Други компании - като Lockheed Martin и Aerion Corporation - също работят по концепции за свръхзвукови самолети.

Дори Илон Мъск с неговата компания SpaceX се включи в надпреварата. Миналаат седмица той заяви, че ще успее да създаде технология, която да превозва пътници от Ню Йорк до Шанхай само за половин час.
Подкрепи Economic.bg