Boeing ще прави два нови президентски самолета Air Force One

Те ще бъдат в цветовете на американския флаг - червено, бяло и синьо, вместо в небесно синьо и бяло

Boeing ще прави два нови президентски самолета Air Force One

Снимка: Wikipedia

Американската самолетостроителна компания Boeing получи договор на стойност 3,9 милиарда долара за два нови самолета 747-8, които ще бъдат използвани като Air Force One (Еър форс 1) от американския президент, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Самолетите трябва да бъдат доставени до декември 2024 г. Те ще бъдат в цветовете на американския флаг - червено, бяло и синьо, вместо в небесно синьо и бяло - комбинация, въведена от президента Джон Кенеди.

Доналд Тръмп заяви, че новите президентски самолети ще са "невероятни", "най-красивите и най-добрите в света".

Решението беше огласено от Пентагона вчера. Контрактът следва очертанията на неофициална сделка между Boeing и Белия дом от февруари.

До това споразумение се стигна, след като Тръмп възрази срещу цената от над 4 милиарда долара, залегнала в предишна сделка за Air Force One. Президентът се оплака в Туитър, че "цените са извън контрол" и обяви, че отменя поръчката.

В края на февруари Белият дом съобщи, че се е споразумял с Boeing за фиксирана цена от 3,9 млрд. долара. 

"Boeing ни даде добра цена и успях да икономисам 1,5 млрд. и да поръчам нов модел за страната", изрази задоволство Тръмп в интервю, заснето от телевизия Си Би Ес в събота и излъчено вчера. 

Сделката обхваща два по-големи, по-модерни, по-бързи и по-икономични самолета от сегашните 30-годишни 747-200 , които струват 180 000 долара на час.
Коментари: 0