Boeing ще съкрати 12 000 служители в САЩ

Американската компания пострада тежко от коронакризата

Boeing ще съкрати 12 000 служители в САЩ

Снимка: БТА

908 ~ 2 мин. четене

Boeing ще съкрати повече от 12 000 работни места в САЩ, тъй като най-големият американски самолетостроител опитва да се преструктурира заради пандемията на коронавирус. Компанията разкри, че планира „няколко хиляди оставащи уволнения“ през следващите месеци, но не каза къде ще бъдат.

Самолетостроителят намалява разходите, тъй като резкият спад в търсенето на самолети по време на пандемията влоши кризата за компанията, чийто самолет 737 MAX бе заземен миналата година след две тежки катастрофи.

Boeing заяви, че рестартира производството на 737 MAX с „ниска скорост“ в своята фабрика в Рентън, Вашингтон. Reuters съобщи през април, че одобрението на регулатора за MAX не се очаква поне до август.

Компанията обяви през април, че ще съкрати 10% от световната си работна сила, която наброява 160 000 души, като това ще се случи до края на 2020 г. Boeing заяви, че 5 520 служители в САЩ доброволно ще напуснат компанията, а също така разкри, че уведомява 6 770 работници, че ще бъдат съкратени принудително.

Главният изпълнителен директор Дейв Калхун написа на служителите в имейл, че „пандемията има пагубно въздействие върху индустрията на авиокомпаниите, което означава дълбоко намаляване на броя на търговските самолети и услуги, от които нашите клиенти ще се нуждаят през следващите няколко години, което от своя страна означава по-малко работни места по нашите линии и в нашите офиси. ... Иска ми се да има някакъв друг начин“.

През април Boeing записа нула поръчки за втори месец тази година, а клиентите анулираха още 108 поръчки за 737 MAX, което усложнява най-лошия му старт на година от 1962 г.

Миналия месец Boeing набра 25 млрд. долара в облигационна оферта, която му позволи да избегне искането на държавна помощ.

Съкращенията на работните места включват над 9 800 служители в щата Вашингтон. Боинг заяви, че „няколко хиляди оставащи съкращения ще дойдат в допълнителни траншове през следващите няколко месеца“.

Boeing заяви, че очаква да възобнови доставките на 737 MAX през третото тримесечие след одобрението на регулатора, преди постепенно да се увеличи до 31 на месец през 2021 г.

Аерокосмическият сектор беше силно засегнат, включително много доставчици на Boeing.

General Electric Co заяви, че този месец планира да съкрати глобалната работна сила на своята авиационна единица тази година с 25%, или до 13 000 работни места. SpiritAero Systems Holdings обяви, че съкращава още 1450 работни места в Канзас.Подкрепи Economic.bg