Богдан Милчев: За две години жертвите на катастрофи в София са нараснали със 100%

Фандъкова даде обещания по време на предизборната кампания, които така и не изпълни

Богдан Милчев: За две години жертвите на катастрофи в София са нараснали със 100%

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Абсолютно нищо не се прави за пътната безопасност в София. Доказателство за моите думи е, че през последните две години в София жертвите са нараснали със 100%. Това говори за абсолютно безхаберие и липса на компетентност от страна на Столична община, които не знам защо не предприемат конкретни действия в тази посока. Такова мнение изрази Богдан Милчев, директор на Института за пътна безопасност, пред БНР.

По думите му  от началото на 2020 г. в Столичната община са постъпили над 400 сигнала за нередности – липсваща маркировка, неправилно поставени знаци, нужда от мантинела, несинхронизирани светофари по кръстовища.

Виждаме, че маркировката липсва навсякъде. В София не се работи при отнемане на предимство. Това е в пъти по-честа причина за инциденти в столицата, отколкото несъобразената скорост. Предложихме всички проекти и ремонти да минават през одит по пътна безопасност. Фандъкова пое този ангажимент, но нищо не се прави. Трябваше да се създаде звено, което да извърши инспекция на цялата пътна система на София, да идентифицира най-опасните места и те да бъдат подобрени. И това не се направи“, каза той.

Милчев уточни, че по време на предизборната кампания Йорданка Фандъкова е дала множество обещания, свързани с пътната безопасност. Нито едно от тях обаче не е изпълнено. „Това, което госпожа Фандъкова е обещала, трябва да го изпълни. Ако не – да си ходи. Създаденият съвет от около година не функционира и ние ще го напуснем“, допълни Милчев.

Коментари: 0