Бомбите, които не избухнаха в Европа

Случаи на открити стари авиационни бомби в Европа

Бомбите, които не избухнаха в Европа
Автор: Вероника Тонева
"Идвайте да избухнем заедно" и "БОНБА! ШОК! УЖАС!" са част от многото иронични статуси, които изпълниха социалните мрежи вчера, след като близо до Военна академия в София бе открита 200-килограмова авиационна бомба от Втората световна война. Появиха се и твърдения, че тя е оставена там по поръчка на Путин, който искал да дискредитира Англия с цел насаждане на омраза. Единственото, което реално избухна обаче бе настроението на гражданите, които трябваше да бъдат евакуирани от кв. "Оборище". Разбира се, проблем със снаряда нямаше, като днес той беше взривен на полигон Сливница. 

Авиационните бомби от Втората световна война все още изникват тук-там из Европа и продължават да тормозят жителите, на които им се налага известно време да отсъстват от домовете си. От откритите взривни устройства можем да си направим извод кои са били най-активните страни във военен аспект преди повече от 70 години. И да не ви се вярва, България е една от тях. През миналата година в Пловдив беше открита неизбухнала бомба, към която се присъединява и вчерашният снаряд.

Ето още няколко случая на открити невзривени снаряди от Втората световна война в Европа.

Най-често невзривени устройства са намирани на територията на Германия. Така през април тази година в Берлин властите са евакуирали железопътна гара и районът около нея заради неексплодирала 500-килограмова бомба. Нарушен е бил автомобилният трафик, движението на влаковете, автобусите, както и работата на летище Тегел.

Два месеца по-рано, през февруари, лондонското летище „Лондон Сити“ е евакуирано заради бомба, отново от Втората световна война. Всички полети са били отменени, а засегнатите от това са близо 16 хил. пътници, чиито графици за били тотално объркани.

2017 е годината с два от най-масовите случая на евакуации заради стари авиационни бомби в Германия. През май в Хановер са евакуирани 50 хил. души за деактивирането на пет бомби. Градът е бил един от най-честно атакуваните в Германия по време на войната и поради тази причина и до днес се откриват бомби от този период. Евакуирани са 7 дома за грижи, 1 клиника и 1 завод за гуми.

Най-мащабната операция за унищожаване на неизбухнало устройство в Европа след Втората световна война бе в края на август 2017 г., когато във Франкфурт са евакуирани близо 70 хил. души. Бомбата е била британска, тежаща 2 тона и при неконтролирана експлозия тя е можело да причини сриването на цял блок. Евакуирани са полицейски участък, две болници и Германската централна банка, в която се пазят над 60 млрд. евро в злато. 

Подобен случай има и от 2016 г. в немския град Аугсбург, където евакуирани бяха близо 50 хил, души. и то точно на Коледа. Виновникът тогава бе 1800-килограмова бомба отново от войната, а към момента това е втората по мащабност акция за евакуиране на граждани.

В България случай с авиационен снаряд от Втората световна война бе открит през миналата година в жилищен район „Тракия“ в Пловдив. Предположението на властите бе, че това е учебна бомба, тъй като на мястото преди е имало военно летище. Снарядът не предизвика особена паника в гражданите, като районът бе отцепен в радиус от половин километър. Ден по-късно бомбата бе взривена на полигон извън града.
Коментари: 0