Бора Бора - перлата на Полинезия

Синя лагуна, тропическа растителност, риби, корали и къщи на кокили – това са символите на райския остров

Бора Бора - перлата на Полинезия
Автор: Ния Илиева
Рай на земята, перлата на Полинезия, най-красивото място в света. Всички тези определения, да ги наречем направо клишета, наистина могат да се използват във всяко изречение, в което се споменава и Бора Бора. Достоверността на тези „изтъркани” фрази може да потвърди всеки турист, стъпил тук. Мястото е наистина вълшебно, с неописуема природна красота. Тропическа растителност от палми и хибискуси, ситен като прашец златист пясък и синя, синя лагуна, изпъстрена с риби и корали – това е, което може да се види на острова. Ако продължим в същия дух - той е природен шедьовър.

Бора Бора е вулканичен остров, част от архипелага Дружествени острови във Френска Полинезия, заобиколен от лагуна и бариерен риф. В центъра му има угаснал вулкан с два върха - Пахиа и Отеману (с височина 727 м). Намира се на 230 км от Таити.

Всъщност, на местния таитянски език името на острова е Пора Пора, което означава "роден първи". Според легендите върховният бог Таароа е "уловил" с въдица първо този остров от водите на Тихия океан, затова й е наречен така. Когато капитан Кук за първи път научава от таитяните за острова, той погрешно чува "п" вместо "б", въпреки че в таитянския език звукът "б" не съществува.

Главното селище на острова е Вайтапе и се намира в западната част. Местното население е около 9000 души и се издържа главно от туризма. Бора Бора е считана за място за луксозен туризъм. И пътуването, и престоят тук са скъпи, но пък условията – от високо качество.Вариантите за пътуване със самолет са два – през Америка, т.е. на запад, и през Япония или Австралия (на изток), които са почти двойно по-скъпи. Цената за настаняване на ден е между 800 и 1000 долара в най-луксозните хотели и комплекси,предлагани от български туроператори. Цените на вилите на кокили с две спални могат да достигнат и до 3000 или 5000 долара на ден, в зависимост от сезона. Повечето комплекси са в океана, на малки островчета, и до тях се стига с лодка.

Островът е с прекрасен климат, който още повече благоприятства туризма. Няма да сгрешите, ако дойдете тук по което и да е време на годината, но от ноември до април е дъждовният сезон, когато често има валежи и тропически бури. Затова за предпочитане е да посетите Бора Бора между май и октомври, когато е сухият сезон и температурите са средно 26-27 градуса. Смятаното за най-романтично и райско кътче в света се простира на площ от 29 кв.км и може да се обиколи за час с кола. На острова няма градски транспорт, освен един туристически автобус, но може да се наеме мини автомобил, бъги или велосипед.

Възможностите да се насладите на този рай са много. Ето и по-интересните места и преживявания, които ще ви оставят траен спомен:

Безспорно най-голямото богатство на Бора Бора е лагуната, предлагаща всевъзможни забавления за туристите. Там те могат да практикуват всякакви видове водни спортове, но най-голямото и неповторимо предизвикателство е подводната разходка, предоставяща възможност за хранене на акули и скатове.

Местните агенции предлагат разходка с малки лодки през лагуната директно към бариерния риф, в който има идеални условия за развитие и растеж на корали и други екзотични морски обитатели. Първоначално пътешествието не се различава от подобните по цял свят, но когато ентусиастите свикнат с красотата на подводния рай, придружаващите ги професионални водолази ги съпровождат до местообитанието на черноперите акули. За тези, които никога не са плували с акули, това е наистина сериозен шок, но страхът от морските хищници не си струва. Черноперите акули са напълно безвредни, като в цялата история на Бора Бора няма случай на нападение срещу хора.

В допълнение към това екстремно изживяване любителите на водните атракции могат да се насладят и дори да участват в танците на скатове. Те са изящни, грациозни и напълно безопасни морски създания, като комуникацията с тях създава незабравимо изживяване и положителни емоции.

Ако пък се страхувате да се гмурнете под водата, може да разгледате красотите на лагуната и рифовете от лодка със стъклено прозрачно дъно. Пътуването е с продължителност час-час и половина, придружено с екскурзовод, който ще ви разкаже за всяка риба и морски обитател, който зърнете през стъкленото дъно.

В югоизточната част  на лагуната се намира Кораловата градина - естествен подводен парк, където може да се види огромно разнообразие от риби и корали.

Естествено, в красивата лагуна може да изпробвате на практика цялото многообразие от водни спортове - гмуркане, плуване, плаване с лодка, джет или каране на кану, сърф.

За да се насладите на красиви гледки, местните агенции предлагат и атракции от въздуха – разходка над острова с хеликоптер.

На около 40 км от Бора Бора пък е Маупити, по-малък и не толкова туристически остров. До него се стига с малки корабчета, наречени „Маупити Експрес” и е възможност за разходка и наслада от още тропически гледки.

Интересна атракция за туристите са и фермите за ванилия и перли. В тях можете с голи ръце да извадите перла от жива мида и да видите как растат ваниловите шушулки. Тук се добиват редките и скъпи черни таитянски перли и може да откриете уникални екземпляри, които ще подхождат на най-атрактивните скъпоценности.

Бора Бора си е спечелил челно място сред предпочитаните дестинации за меден месец заради невероятната си красота и романтика. За влюбените двойки се предлагат разнообразни пакети, които неизменно включват трансфери с лимузина, романтични вечери на тераса с изглед към лагуната, свещи и шампанско, круизи с лодка по залез, разглезващи спа процедури.

Забележителностите на острова не са много, но са значими паметници на местната история и култура. Най-атрактивни са руините на древни езически храмове, наричани мараи -  Aehautai, Maratetini, който има изградени гробници за кралското семейство на Бора Бора и Taharuu, запазили символите на местната вяра. Има и християнски храмове – предимно протестантски и няколко католически. Църквата на Маохи се намира във Вайтапе. Издигната е от британците през 1822 г. Всяка неделя има литургия.

Сред малкото забележителности на острова са и стари военни оръдия, които навремето са били поставени, за да се използват като защита на американците срещу евентуално японско нападение. На острова до 1946 г. е имало щатска военна база. Всъщност, оръдията така и не са били използвани. Може да се видят на хълма Матира пойнт (където е и един от най-популярните плажове), пристанище Фарепити (на 2 км от Вайтапе), а също и на Терея пойнт и Фитиу пойнт.

Колкото и да е странно, към забележителностите на острова се числи и един много популярен ресторант - „Блъди Мери“. Това заведение е нещо като институция. То е любимо място на редица знаменитости и хора от шоубизнеса, чиито имена са отбелязани в почетен списък, закачен на видно място. За да посетите „Блъди Мери“ е задължително да имате предварителна резервация, но чакането ще си заслужава, твърдят опиталите.

На тропически остров, и то под френско влияние, надали някой има притеснения за количеството и качеството на храната. Изобилието от рибни деликатеси и френски вина е достатъчно, за да ви гарантира вкусна почивка. Препоръчително е да опитате колкото се може повече различни риби, като сред най-вкусните е махи-махи. Разбира се, храната има и местен привкус, като напимер различните подправки или екзотични съставки като хлебно дърво.

Съвети при пътуване

За влизане в Бора Бора не е необходима виза, тъй като тя е френско владение. При маршрут през САЩ обаче се изисква виза, въпреки че се преминава транзитно. Местната валута е полинезийски франк (XPF), но свободно може да се пазарува както в долари, така и в евро. Пари може да обмените както на летището, така и в големите хотели.

Основните езици на острова са френски и таитянски, но заради сериозното развитие на туризма повечето местни говорят добър английски, така че комуникацията не е проблем.

Водата е годна за консумация, но за всеки случай се препоръчва да избирате бутилирана минерална вода. На острова няма и болница, а най-близките здравни заведения са на съседните острови.
Коментари: 0