„Борика“ вече издава дистанционно облачния КЕП

Идентификацията става на база снимка на документ за самоличност и селфи

„Борика“ вече издава дистанционно облачния КЕП

Снимка: БОРИКА

2156 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Доставчикът на удостоверителни услуги „Борика“ АД вече предлага опция за дистанционно издаване на облачен валифициран електронен подпис (КЕП). Това означава, че няма нужда клиентите да посещават офис на компанията, независимо в коя точка се намират. Това става възможно чрез отдалечена електронна идентификация, която идва в отговор на ускорената дигитализация на бизнеса и необходимостта от изцяло дистанционно предоставяне на услуги.

За да получи облачен е-подпис отдалечено и без да посещава офис, човек трябва да инсталира на телефона си приложението B-Trust Mobile и да разполага с камера, интернет връзка и валиден документ за самоличност. Идентификацията става на база снимка на документ за самоличност и селфи. Целият процес отнема по-малко от 5 минути, твърдят от компанията.

Издаването на Облачен КЕП е безплатно, а със самото издаване „Борика“ предоставя 3 безплатни подписвания. Заплащането впоследствие е на база направени трансакции, а клиентът може да избере измежду различни ценови пакети в зависимост от своите нужди.

Като цяло от БОРИКА отчитат значителен ръст на услугите, предоставяни по електронен път, както и засилено преминаване от настолни към облачно базирани решения, каквото е облачният КЕП. Освен удобство за гражданите, подобна опция скъсява дистанцията между бизнеса и клиентите, давайки повече възможности за привличане на такива от разстояние. Чрез инструмента човек може да сключи договор с банкова институция или телеком оператор без да има нужда да посещава офис. Единственото условие е той да има активирано приложение и издаден облачен КЕП.

Облачният КЕП се ползва за заявяване и получаване на услуги на всички централни, областни, общински и специализирани администрации в България. Услугата е успешно интегрирана в порталите за електронни услуги на Държавна агенция „Електронно управление“, Агенция по вписванията, портала на софтуерна група "Акстър" и др. От БОРИКА съобщават, че в момента текат проекти по интеграция на решението за електронна идентификация със системите на няколко застрахователни и пенсионноосигурителни компании, както и банкови институции.

Коментари: 0