Борим митническите и данъчните измами с ноу-хау от Иран

Двете държави ще си сътрудничат и в банковата и финансовата сфера

Борим митническите и данъчните измами с ноу-хау от Иран
240 ~ 2 мин. четене

България и Иран ще си сътрудничат в борбата с митническите и данъчните престъпления. За това се разбраха министърът на финансите Владислав Горанов и иранският министър на икономическите въпроси и финансите Али Тайебния на среща в Техеран.

Двамата финансови министри се обединиха около добрия ефект, който би имало подписването на междуправителствена спогодба за взаимна административна помощ за правилното прилагане на митническото законодателство и за предотвратяване, разследване и борба с митническите нарушения.

Горанов и Тайебния са уверени, че това ще бъде направено в близките месеци и ще подпомогне усилията на двете правителства за подобряване на събираемостта на бюджетните приходи.

Иранският икономически и финансов министър Али Тайебния постави въпроса за засилване на сътрудничеството между България и Иран в областта на финансите и банковото дело, с акцент върху активизиране на междубанковите контакти.

По думите му това ще улесни търговските взаимоотношения между двете държави и ще даде импулс за цялостно развитие на икономическите им връзки.

Горанов пък посочи, че отношенията между търговските банки не са обект на пряка държавна намеса, но правителството на Бойко Борисов е готово да сътрудничи с всички легални средства за развитието на контактите между икономическите субекти от българска и иранска страна.

„България е заинтересована да развиваме с бързи темпове търговските и финансовите си отношения с Иран, защото след отпадането на икономическите санкции, пред нас се открива възможността да намерим нови пазари за българския бизнес. Паралелно с това можем да предложим добри условия за ирански инвестиции на територията на Европейския съюз“, заяви българският финансов министър. По думите му, двете страни вече са поставили добро начало на активизиране на икономическите си отношения, изразяваща се в обмяна на информация и ноу-хау.

Подкрепи Economic.bg