Борис Джонсън продължава с противоречията за Brexit

Британският премиер е заявил на Еманюел Макрон, че Лондон ще се отдели от Брюксел дори без сделка. Законът обаче го забранява

Борис Джонсън продължава с противоречията за Brexit

Снимка: БТА

Борис Джонсън призова френския президент Емануел Макрон „да продължи напред“, за да осигури сделка за Brexit. Той също така му каза, че ЕС не трябва да бъде подлъгван по грешното убеждение, че Обединеното кралство ще остане в Блока след 31 октомври, информират от кабинета на британския премиер, цитирани от Reuters.

Джонсън обсъди предложението си за Brexit, което получи хладен прием в Брюксел, с Макрон и португалския премиер Антонио Коста в неделя.

„Това е шансът да се сключи сделка - сделка, която е подкрепена от парламентаристите и сделка, която включва компромиси от всички страни“, заяви висш британски източник от правителството в неделя. „Обединеното кралство направи голямо, важно предложение, но е време Европейската комисия да прояви желание и за компромиси. Ако не, Обединеното кралство ще напусне без сделка“, е казал той.

С наближаването на крайния срок за напускане, Джонсън не отстъпва от заявката си, че няма да иска друго отлагане на Brexit, но също така, когато е питан за законодателство, което го принуждава да поиска такава, ако до 19 октомври не е уговорена сделка за излизане, той казва, че няма да наруши закона.

Джонсън не е обяснил досега привидното противоречие в коментарите си.

Само 24 дни преди датата, на която Обединеното кралство трябва да напусне ЕС, бъдещето на Brexit, най-важният геополитически ход след Втората световна война, е несигурно. Може да напусне със или без сделка, или изобщо да не напусне.

И двете страни се позиционират, за да избегнат вината за закъснение или хаосът, който ще се получи при Brexit без сделка.
Коментари: 0