Борисов: 3.5 млрд. лв. отиват на скрап без мерки за АЕЦ „Белене”

По думите на премиера България не може да продаде вече доставеното за електроцентралата оборудване без позволение от производителя

Борисов: 3.5 млрд. лв. отиват на скрап без мерки за АЕЦ „Белене”
1204 ~ 2 мин. четене
Ако държавата не предприеме веднага мерки за досега доставеното оборудване за АЕЦ „Белене”, реакторите ще се превърнат в скрап. Това коментира премиерът Бойко Борисов.

„Какви ли не теории чух. Става въпрос за следното – в момента имаме стока и площадка, в която българския данъкоплатец е вложил над 3,5 млрд. лв. Ако не вземем някакви мерки за тази стока, тя не е домати и краставици, а ядрени ректори, от милиарди ще стане милиони и ще отиде за скрап”, каза той.

Борисов коментира, че ако не се направи нищо с разположените на площадката за атомната електроцентрала компоненти, то те ще влязат в музей и това ще е „най-скъпият музей – за над 3.5 млрд. лв.”. Премиерът подчерта, че България може да продаде оборудването след разрешение от руския производител, и напомни, че страната ни вече беше осъдена от Москва да плати вече доставените реактори.

Относно протестите срещу правителството по темата за АЕЦ „Белене” Борисов беше лаконичен: „Не можах да схвана. Президентът е в Москва, а протестът е срещу мен”. По време на вчерашната си среща с Румен Радев обаче руският държавен глава Владимир Путин каза, че Русия след няколко дни „ще има удоволствието да приеме министър-председателя на България”.

В понеделник енергийният министър Теменужка Петкова също подчерта, че ако страната ни се откаже от АЕЦ „Белене” това значи да се откажем от вече платени 3 млрд. лв., осигурени от данъкоплатците. Тя добави, че дори оборудването за централата да продължи да стои на площадката, за в бъдеще ще трябва да се отделят по около 6 млн. лв. годишно за съхранението му. Петкова обаче не поясни дали страната ни е плащала досега някакви суми за съхранение и, ако да, в какъв размер.

Днес Петкова каза, че китайската държавна енергийна компания е препотвърдила интереса си да инвестира в АЕЦ "Белене". „От страна на „Фраматом“, бившата френска компания „Рева“, също е налице заявен писмен интерес по отношение на възможността да участват в реализацията на този проект“, добави тя.
Коментари: 0