Борисов: Ще загубим милиарди заради санкциите срещу Турция

България трябва да поиска създаването на европейски план за справяне с мигрантите, призова президента

Борисов: Ще загубим милиарди заради санкциите срещу Турция

Снимка: Президентство на Република България

При евентуални санкции срещу Турция ще загубим милиарди, защото имаме голям стокооборот, предупреди министър-председателят Бойко Борисов след заседанието на Съвета за сигурност. То беше свикано от него заради ситуацията в Северна Сирия след операцията, която започна турският президент Реджеп Ердоган. Аз никога не съм подкрепял операцията, уточни Борисов, като добави, че подобни действия водят до хуманитарна криза.

Припомняме, че вчера по информация на Reuters, американският президент Донълд Тръмп обяви, че е наложил санкции на Турция и е поискал от съюзника на НАТО да спре военното нахлуване в североизточна Сирия.

„Съединените американски щати просто няма да търпят повече нахлуването на Турция в Сирия. Призоваваме Турция да се оттегли, да прекрати насилието и да дойде на масата за преговори“, коментира вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс. Междувременно Тръмп обяви планове за възстановяване на тарифите за стомана за Турция и незабавно спиране на преговорите за търговска сделка за 100 млрд. долара.

След края на заседанието премиерът отиде в президентството заедно с външния министър Екатерина Захариева, вътрешния Младен Маринов и гл. секретар на МВР Ивайло Иванов.

България трябва да постави на следващото заседание на Съвета на ЕС въпроса за приемането на общ европейски план за действие в случай на внезапно увеличение на миграционния натиск по външните европейски граници. За това призова  президентът Румен Радев на срещата. Искането за приемане на такъв оперативен план беше внесено в Съвета на ЕС от държавния глава още през 2017 г. и беше обсъдено на срещата на върха на президентите на парламентарни републики от Европейския съюз на 11 октомври тазигодина в Атина, напомниха от президентството.

На 9 октомври турският президент Реджеп Ердоган обяви началото на операция „Извор на мира“ в Северна Сирия. Ердоган реагира изключително остро на призивите да спре настъплението в Сирия, като заплаши ЕС, че ще пусне всички живеещи на турска територия турски бежанци към Европа – над 3,5 млн. души.
Коментари: 0