Борисов: България подкрепя спасителния план на „пестеливата“ четворка

Парите в бюджета на ЕС ще са по-малко, но ще са приемливи за България, смята премиерът

Борисов: България подкрепя спасителния план на „пестеливата“ четворка

Снимка: МС

Автор: Economic.bg

Предложението за спасителния план на ЕС за възстановяване от коронакризата е намаляване на грантовете с 50 млрд. евро за сметка на увеличаване на заемите с 50 млрд. евро и България подкрепя това предложение. Това стана ясно от видео на премиера Бойко Борисов във Facebook в третия пореден ден от заседанието на лидерите на ЕС.

Именно това е искането на страните от т.нар. "пестелива четворка" - Дания, Швеция, Нидерландия и Австрия - спасителният фонд да се базира не повече заеми, а не на грантове. „Подкрепям т.нар. „пестелива“ четворка от държави, защото позицията им е правилна. Нормално е този, който дава парите да иска да знае как се харчат“, каза още той.

Той обясни, че става въпрос за запазване на общия размер на бюджета от 750 млрд. евро с промяна в съотношението – 450 млрд. евро грантове и 300 млрд. евро заеми или 60:40.

Тези грантове ще се отпускат по изключително наблюдавани условия, каза той.

„Всеки прави предложение, всеки се бори за повече пари, а всъщност те са по-малко. Все още не сме стигнали до реалните цифри, все още не сме говорили за тях. Досега основната тема е върховенството на закона. Аз съм го подкрепил във всичките му варианти, но има държави членки, които се притесняват“, заяви премиерът.

По думите му България е най-финансово стабилната държава и ние още се справяме със собствените ресурси и не сме си позволили да теглим пари. Въпреки намаления бюджет,, за два сектора в България са запазени същите нива, заяви министър-председателят. Той обясни, че това са двете ни основни пера – селскостопанска политика и кохезионна политика.

„Ако се запази това, което сме договорили мисля, че за нас ще е приемливо“, каза още Борисов.

Премиерът добави, че се надява да се стигне до споразумение и лидерите в ЕС „да излезем силни и единни“.

„Ако сме европейско семейство трябва да вземем такова решение, че всички в семейството да са защитени“, смята Борисов.

От думите му стана ясно, че има доста механизми, които не се знае как ще се финансират, за да се постигнат поставените цели.

България и Холандия се подкрепяме, твърди Борисов и коментира, че колегата му Марк Рюте е казал, че страната ни е сред най-финансово стабилните.

Само Швеция е пред нас по брой заразени, каза премиерът, защитавайки мерките, които в България се въведоха още през февруари.

Коментари: 0