Борисов иска да помогне на Европа за подобряване на отношенията с Турция

Българският и турският премиер се срещнаха в Истанбул за официалното откриване на възстановената желязна църква \"Св. Стефан\"

Борисов иска да помогне на Европа за подобряване на отношенията с Турция
Да покажем на цяла Европа, на християнския свят, че може да се подобрят отношенията с най-големия ни съсед – Турция. За това призова българския министър-председател Бойко Борисов по време на среща с турския премиер Бенали Йълдъръм. 

Двамата се срещнаха в Истанбул за официалното откриване на възстановената желязна църква „Св. Стефан". На церемонията по откриването на реновираната църква пристигна и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Борисов коментира още, че „колкото и да сме малки, ще се опитам да допринесем за това разбирателство“ между Турция, Европа и България. 

Премиерът определи днешния ден, в който се открива църквата „Св. Стефан“, като „действително голям“ и „много добра инвестиция в бъдещето“, визирайки отношенията между християнския и мюсюлманския свят. 

Бенали Йълдъръм, от своя страна, обърна внимание на това, че България започва годината европредседателство. „По време на Вашето председателство започнаха да се появяват хубави послания от европейските ни приятели“, коментира той. 

Турският премиер изтъкна, че неговата страна и преди не е имала проблеми с ЕС. „Но нека днес изпратим посланието: „Да сме толерантни", каза Йълдъръм.
Коментари: 0