Борисов обеща новият заем за 1 млрд. лв. да отива в 4500 фирми месечно

Средствата следва да запазят заетостта на около 140 хил. служители месечно

Борисов обеща новият заем за 1 млрд. лв. да отива в 4500 фирми месечно

Снимка: МС

628 ~ 2 мин. четене

Заемът от 1 млрд. лв. (511 млн. лв.), който България ще получи от Европейската комисия по инструмента за запазване на заетостта SURE, ще отива за запазване на заетостта на около 140 хил. служители и работници месечно. Това обявиха премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Кирил Ананиев по време на извънредно заседание днес.

В рамките на заседанието министърът на финансите Кирил Ананиев отбеляза, че „чрез европейския инструмент се очаква средно месечно между 4500 и 5000 работодатели да бъдат подкрепяни за запазване на около 140 000 служители и работници“.

Подробности по каква програма ще бъдат превеждани средствата обаче засега липсва. До момента държавната мярка за запазване на заетостта - „60/40“ е изплатила близо 600 млн. лв. на работодатели при общ бюджет от около 1 млрд. лв. до края на годината.

За заема

Очаква се лихвеният процент по заема да бъде нисък заради високия рейтинг на Европейската комисия, която тегли средствата на международните пазари от свое име за страните членки на Блока. Срокът на разполагаемост на предоставената финансова помощ е 18 месеца, считано от 30 септември 2020 г. според регламента на инструмента. С други думи – средствата от него ще могат да се използват до началото на 2022 г.

Припомняме, че на 7 август бе отправено официално искане от страна на България за финансова помощ по линия на инструмента SURE. Споразумението бе подписано от министъра на финансите Кирил Ананиев на 26.11.2020 г. и от  Европейската комисия на 11.12.2020 г.

Следващата стъпка за получаване на средства от заема е Народното събрание да ратифицира със закон Споразумението за заем между Европейския съюз като заемодател и България като заемополучател.

Заемът, отпуснат по линия на SURE, се превежда на траншове. Операциите по получаване и отпускане на заеми по линия на инструмента се извършват в евро. Заемите, предоставени на държавите-членки по инструмента SURE, са подкрепени от система от доброволни гаранции от държавите-членки.

Съветът на ЕС вече е одобрил общо 90.3 млрд. евро финансова подкрепа за 18 държави членки, сред които и България. 39.5 млрд. евро вече са изплатени на Италия, Испания, Полша, Гърция, Хърватия, Литва, Кипър, Словения, Малта, Латвия, Белгия, Румъния, Унгария, Португалия и Словакия. Държавите-членки все още могат да подават искания за получаване на финансова подкрепа по SURE, която има обща огнева мощ до 100 милиарда евро.

Подкрепи Economic.bg