България отчете най-ниската безработица след извънредното положение

Нивото ѝ достига 6.7% през ноември месец

България отчете най-ниската безработица след извънредното положение

Снимка: Красимир Свраков

1020 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

В края на месец ноември общият брой на регистрираните безработни в бюрата по труда е 218 840 души, по данни на Агенцията по заетостта. Това е с 9069 лица по-малко в сравнение с месец октомври, но на годишна база се отчита увеличение от 29 366 новорегистрирани лица. 

От агенцията съобщават, че през ноември е отчетен спад от 0.2% в нивата на безработица в сравнение с октомври. По техни данни нивото на регистрираната безработица от 6.7% е най-ниското от обявяването на извънредното положение на 13 май 2020 г. досега. 

Агенцията по заетостта е регистрирала само за месец ноември нови 29 105 души. Освен тях, други 558 от групите на търсещите работа учащи и пенсионери, също са подали документи към АЗ. А през ноември броят на започналите работа е 17 343.

Сред най-търсените професии са: монтажници; оператори на стационарни машини и съоръжения; работници в добивната и преработващата промишленост, както и в строителството и транспорт; квалифицирани работници по производство на храни, облекло и дървени изделия; металурзи, машиностроители; продавачи и др.  

По схемата „Заетост за теб” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, която стартира през месец юли като антикризисна мярка, е осигурена заетост на 6804 души, откакто е стартирала. Само за месец ноември са сключени 683 нови трудови договора, съобщават от АЗ.

А антикризисните мерки за краткосрочна подкрепа на заетостта, популярни още като 60/40 и 80/20, са успели да запазят заетостта на над 300 хил. лица, според доклада на агенцията.

Подкрепи Economic.bg