Борисов: Поискам ли оставката на Симеонов, правителството пада

Премиерът обясни, че е длъжен да запази коалицията с \"Обединени патриоти\", защото така е решил народът

Борисов: Поискам ли оставката на Симеонов, правителството пада

Борисов направи изявлението си в Обединени арабски емирства, където се срещна с премиера шейх Мохамед Бин Рашед Ал-Мактум

Ако тръгна да искам оставката на Валери Симеонов силово - мигновено ще се счупи цялата конструкция, с един подобен акт правителството ще падне. Това е казал премиерът Бойко Борисов на пресконференция в Дубай по повод проблемите в коалицията.

 „На пръв поглед искането на оставка от моя страна нарушава споразумението, че „Обединени патриоти“ взимат решения помежду си. Без решение на „Обединени патриоти“ не мога да го направя. Аз мога да му поискам оставката, но това няма правна стойност в нашите взаимоотношения”, обясни Борисов.

Той добави, че ако същевременно поиска „силово” оставката на Симеонов, така както настояват майките на деца с увреждания,  това ще доведе до падане на правителството. Според Борисов това не съответства на думите на протестиращите, че не се стремят да свалят властта.

Премиерът обясни, че когато става въпрос за министри от ГЕРБ, той не пита никого дали да им поиска оставките, тъй като носи отговорност пред избирателите. „Нашите партньори обаче са в по-сложна ситуация. „Обединени патриоти“ са три партии и помежду си имат коалиционно споразумение. След това с тях трите сме подписали ние нашето коалиционно споразумение, знаейки през цялото време колко различни и нееднакви сме в своите програми и разбиране. Така бяха отредили българските избиратели, така го направиха“, заяви Борисов.

На въпрос дали той в случая се явява заложник на споразумението с патриотите, Борисов отговори: „Естествено, че съм заложник. Коалиционно споразумение означава, че се залагаш и в рамките на това споразумение, поемаш пасивите, които ти носи“.

Попитан носи ли му негативи нежеланието на Валери Симеонов да подаде оставка, Борисов отговори: „Да подам аз, това ли ми казвате? И да хвърля държавата в хаос, преди да се приеме бюджета или всичко това, което творим досега да отиде на вятъра”.
Коментари: 0