Борисов прати армията на границата с Турция

Българите да не пътуват към южната ни съседка, предупреди премиерът

Борисов прати армията на границата с Турция

Снимка: Стоян Йотов

230 военни са изпратени на границата с Турция, за да помагат за охраната на браздата. Така ще се избегнат допълнителни рискове с евентуална нелегална миграция, свързана със случващото се в южната ни съседка.

Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов след извънредна среща с турския посланик у нас Н. Пр. Сюлейман Гьокче.

„Заедно с турската страна продължаваме да охраняваме, въпреки всичко съм изпратил военния министър, главния секретар на МВР, началника на отбраната. С 230 войници сме подсилили Гранична полиция, защото може да се очаква все пак натиск“, обясни Борисов.

„Имам пълните уверения на всички от турската страна, че границата няма да бъде поставена под натиск“, заяви премиерът.

Нашите кораби в Черно море не дават никаква индикация за мигрантска вълна. Лагерите в Турция са спокойни, въпреки всичко се разбрахме с Турция да усилим патрулите, за да сме сигурни, че няма да се получи брожение“, подчерта министър-председателят. 

Той съобщи, че КПП-ата работят. Борисов заяви, че границата ни е подсилена и няма опасност да минават мигрантски потоци, но според него това е била една от опасностите, ако превратът е бил успешен.

„От снощи дори и да имаше някъде неудобства, нямаше как в тази ситуация в Турция да ги накараме да пуснат КПП-тата. След разговори успяхме да ги отворим. Продължавам да смятам, че все още конфликтът не е напълно локализиран“, обясни премиерът.

Все пак той предупреди българите да се въздържат от пътувания до южната ни съседка. „Препоръчвам да отложат пътуванията си, за да не поставяме всички в екстремна ситуация”.

„Говорихме си с посланика, че в последните месеци през ден-два пиша съболезнователни адреси. Политиците трябва много по-сериозно да се заемат, говоря в цял свят и да се намери трайно решение и то да е мир. Непрекъснато войни, непрекъснато военни намеси нищо добро не носят към този момент“, посочи премиерът.

Изказах съболезнования към всички загинали и техните семейства, добави Борисов.

Коментари: 0