Борисов представи на Путин новата си идея за АЕЦ „Белене“

Руският премиер е заявил готовност страната му да се включи в изграждането на „балкански АЕЦ“

Борисов представи на Путин новата си идея за АЕЦ „Белене“
2267 ~ 1 мин. четене
Президентът на Русия Владимир Путин е поздравил днес по телефона българския премиер Бойко Борисов по случай националния празник на България, който бе преди два дни. Наред с приоритетите на България в рамките на председателство на Съвета на ЕС – основно Западни Балкани, е обсъдена и идеята на Борисов АЕЦ „Белене“ да се стои като „балкански проект с европейски пари“.

В официалното съобщение на Министерски съвет се посочва, че президентът Путин е изразил готовност страната му да се включи в обсъжданията при подновяване на работата по проекта.

Самият Борисов обяви идеята си преди седмица по време на инвестиционен форум за Западните Балкани в Лондон, организиран от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). „Това би било прекрасно решение за АЕЦ "Белене", днес ми дойде идея. С европейско финансиране, с акционери всички нас. Така че, бихме могли да го преговорим. Електропреносните ни системи биха могли да се свържат“, каза тогава Борисов.

Също така, по време на разговора е било обсъдено и развитието на газовия хъб „Балкан“ и възможностите за директни доставки на газ за България „при взаимоизгодни условия и пълни гаранции от страна на Европейската комисия“.

Било е коментирано и изграждането на газопровода „Турски поток“. Путин е посочил, че проектът в голямата си част е изпълнен, а Борисов го е информирал, че се очаква на 1 юни да е готова интерконекторната връзка между България и Турция. Бил е разгледан и вариант за изграждане на отклонение от газопровода "Турски поток", което да достига пряко до хъба.

Подкрепи Economic.bg