Борисов: През юли ще получим покана за чакалнята на еврозоната

За Шенген не съм сигурен, защото има една-две държави, които са егоисти, заяви премиерът

Борисов: През юли ще получим покана за чакалнята на еврозоната

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

През юли месец ще получим покана за чакалнята на еврозоната. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на икономически форум, организиран от германо-българската индустриално-търговска камара. По думите му през лятото се очаква да приключи мониторинга на Европейската комисия върху България. 

"Изпълнили сме ангажиментите си и стриктно опазваме границите на ЕС", поясни министър-председателят. Той допълни, че не е сигурен за Шенген, тъй като има една или две държави, които са егоисти. "Чисто егоистично те пазят интереса на своите народи, затова го отнасяме ние с Румъния", каза още той.

Премиерът подчерта, че благоприятната бизнес среда е изключително важна - стабилни данъци и огромен фискален резерв, гарантиран чрез МВФ евро-лев. Полагаме огромни усилия и това, че имаме един от най-ниския външен дълг сред трите страни в Европа, показва добре поддържана финансова дисциплина. 

По думите на Борисов се отчита изсветляване на икономиката, която пряко касае немските инвеститори.

Относно излизането на Великобритания от ЕС Бойко Борисов обясни, че се готвим за Brexit без договор. "Колкото и да бъдем оптимисти, строят митници, назначават служители, подготвят се КПП-та и всички наши министерства се готвят за Brexit без договор. Последиците ще са много тежки за всички", смята премиерът.
Коментари: 0