Борисов: С ГЕРБ никой не може да се мери

Партията печели засега 129 кмета и 1727 общински съветници

Борисов: С ГЕРБ никой не може да се мери
Резултатите от изборите показаха, че с ГЕРБ никой не може и няма шансове да се мери. Това каза премиерът и лидер на партията Бойко Борисов на пресконференция след проведения днес втори тур на местните избори.

Премиерът поздрави всички новоизбрани кметове и ги призова още от утре да си седнат по местата и да започнат сериозна работа, защото новите програмни периоди текат и трябва да се подготвят много сериозни проекти. Ние като правителство ще работим с всички кметове, както и досега, заяви той.

Борисов повтори изказването си от вечерта след първия тур на изборите, че резултатите са показали, че няма по-добро, което да се сътвори като управляваща коалиция на национално ниво.

Премиерът обаче се изказа остро срещу Реформаторския блок заради коментарите им, че Плевен е паднал. "За Плевен съпартийците ни положиха огромни усилия да загубим този град, защото бяха толерантни", обясни той. И с по-ядосан тон каза: Коментират, че паднал падишахът - нека да бъдат по-толерантни и по-скромни.

Не мога да си представя пресконференция, на която се хваля с 1 и половина областен град, или с подкрепени от ГЕРБ кметове, продължи по адрес на реформаторите Борисов. За да си запазим държавата, трябва да бъдем по-смирени и по-скромни, допълни той. И допълни, че не е пускал никой от министрите да обикаля в кампанията, но въпреки това е имало такива, които са били по места.

Чудя се как от утре да продължим да сме стабилни в тази тежка обстановка, коментира премиерът. Вижда се, че освен ДПС и ГЕРБ е един от гарантите за българските мюсюлмани, допълни той.

Тези избори показват, че на президентските избори излъчен кандидат от ГЕРБ има огромни шансове. Имам и жени, имам и мъже, и то бият с над 80%, посочи лидерът на ГЕРБ. Ще дойде време, когато ще говоря на тази тема, допълни той.

Там, където загубихме, е заради слаби партийни организации, заради лош кмет, каза още Борисов.

ГЕРБ има 1727 общински съветници, или около една трета от всички в страната, отчете ръководителят на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов. Партията за момента печели и 129 кметски места от 265 общини в страната, отчете той.  Очакват се резултати за още 2 града, така че бройката може да се увеличи, каза Цветанов. Областните кметове на партията и подкрепени от нея са 22-ма.

Той показа и цифри с резултатите на ГЕРБ от местните избори през 2007 и 2011 г., за да демонстрира с колко се е увеличило присъствието на партията в местната власт.

През 2007 г. ГЕРБ е имала 45 кметове, през 2011  г. - 94 кметове. През 2011 г. общинските съветници от партията са били 1601, отчете Цветанов.
Коментари: 0