Борисов се запозна с документите по \"Южен поток\"

Сред тях не фигурира дългосрочен газотранспортен договор

Борисов се запозна с документите по \
Премиерът Бойко Борисов се запозна с документацията по проекта за изграждане на газопровода "Южен поток" на територията на България. Това стана след нареждане на Борисов да се събере пълната документация по проекта.

Сред документите обаче не фигурира и не е подписан дългосрочен газотранспортен договор. Към момента не е наличен завършен финансов модел на проекта. Двата документа са пряко свързани с изясняване на ползите за страната ни от изграждане на газопровода на българска територия.

Борисов разпореди като следваща стъпка за установяване на фактите по проекта министрите Теменужка Петкова и Божидар Лукарски да изготвят в оптимален срок и да го запознаят с правен, икономически и финансов анализ на събраните документи.

На 9 декември в Брюксел ще бъде представен анализът от България по време на редовното заседание на Съвета на ЕС "Транспорт, телекомуникации и енергетика", част "Енергетика". 

Припомняме, че на 1 декември руският президент Владимир Путин обяви в Анкара, че проектът "Южен поток" е спрян и вместо него ще бъде построен морски газопровод с капацитет 63 милиарда куб.м. газ за Турция.

Коментари: 0