Русия остана без покана за срещата за „Южен поток”

Унгарският премиер Виктор Орбан обвини Брюксел, че саботира газопровода

Русия остана без покана за срещата за „Южен поток”

Руската страна не е получавала официална покана за срещата на министрите на страните участнички в проекта "Южен поток", която трябва да се проведе на 9 декември в Брюксел. Това съобщи РИА Новости, като се позовава на информация, получена от федерален чиновник, запознат със ситуацията около проекта.

"Официални покани до този момент Русия не е получавала, а прозвучалите по-рано изказвания на европейските длъжностни лица буквално се изсипаха в публичното пространство, но не се случи нищо повече от това. Видимо министрите на страните участнички в проекта "Южен поток" трябва да планират нататъшното развитие на своята позиция и вероятно този въпрос ще бъде обсъждан в Брюксел", каза източникът.

В същото време унгарският премиер Виктор Орбан обвини Брюксел, че саботира газопровода. Министър-председателят се опитва да осигури доставки на енергия и търговски изгоди за Унгария чрез сделки с Москва, но това предизвиква критики от западни правителства, според които той не би трябвало да се сближава с Русия, когато тя праща войски в Украйна. "ЕС полага безспирни усилия да подкопае тази програма", заяви Орбан в интервю. По думите му Унгария проучва други възможности за доставка на газ, включително от Азербайджан.

Коментари: 0