Критично ниво на Тунджа при Ямбол и Елхово

По-значителни ще са валежите в Централна България

Критично ниво на Тунджа при Ямбол и Елхово

Продължава да е обявен червен код за тревога за река Тунджа при Елхово. Днес се очакват известни повишения на речните нива в Югозападна и Централна България.

По данни и прогнози на НИМХ днес ще вали в цялата страна, пише БГНЕС. По-значителни ще са валежите в Централна България. Очакваните количества в Източна и Западна България ще са 3-10 л/кв.м, в югозападните райони до 15 л/кв.м, в Централна България - 10-25л/кв.м.

През нощта срещу неделя повече ще вали в източната половина от страната – между 5-15 л/кв.м, в западната количествата ще са от 0-1 л/кв.м до 7-8 л/кв.м. В неделя също ще превалява, но по-слабо, ще има нови количества валежи в Югозападна България - 3-10 л/кв.м., в останалата част от страната - 0-5 л/кв.м.

Особено внимание трябва да се обърне на река Тунджа при градовете Ямбол и Елхово, където в резултат на оттичането на реката към нейното устие и наложилото се изпускане на води от язовир Жребчево, се очаква нова вълна (около 30 см), като в Ямбол максималните критични нива ще бъдат достигнати днес, а в Елхово утре. В Елхово съществува реална опасност да бъдат залети ниските части на града, земеделските площи и спортните площадки около реката.

На база прогнозираните валежи, днес се очакват известни повишения на речните нива в Югозападна и Централна България: Дунавски басейн – водосборите на реките: Янтра – долно течение; Русенски Лом – долно течение; Черноморски басейн – водосборите на реките: Добруджанските реки; Провадийска – долно течение; Камчия – средно и долно течение; Луда Камчия – средно и долно течение; Двойница; Айтоска; Ахелой; Средецка – горно течение; Факийска – целия водосбор; Източнобеломорски басейн – водосборите на реките: Тунджа – ситуацията ще продължи да бъде критична в участъка на реката след язовир Жребчево, където поради прогнозираните валежи е възможно изпускането на води от язовира да продължи; Марица – постепенно ще продължи да се понижава; Западнобеломорски басейн – водосборите на реките: Места – целия басейн; Струма – целия басейн.

От МОСВ предупреждават, че са възможни внезапни наводнения. Оперативното звено към министерството продължава да е активирано.

Коментари: 0