Властта подготвя задължително гласуване

Формациите от управляващата коалиция - ГЕРБ и Реформаторският блок, засега смятат, че първо трябва да се проведе референдум

Властта подготвя задължително гласуване

Задължителното гласуване може да бъде въведено за следващите редовни парламентарни избори. Това е едно от ултимативните исканията на Патриотичния фронт, за да подкрепя властта, пише в. „Труд” в днешния си брой. Формациите от управляващата коалиция - ГЕРБ и Реформаторският блок, засега смятат, че първо трябва да се проведе референдум. При тях има нюанси - докато ГЕРБ са склонни вотът да стане задължителен, в РБ няма обща позиция. „За” нововъведението са от СДС, а останалите са за референдум. АБВ били склонни да подкрепят задължителен вот.

В БСП през лятото дадоха заявки, че са готови на дискусия по въпроса, но няма ясна позиция. ДПС са твърдо против.

Задължителното гласуване трябва да се въведе преди местните избори през 2015 г., заяви пред „Труд” съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Той настоява като първи етап да бъде въведена доброволна активна регистрация на гласоподавателите и задължението да пуснат бюлетина да важи за регистриралите се. „Останалите няма да гласуват, това е положението”, отсече Симеонов. Задължителното пускане на бюлетина за всички избиратели да се въведе на втори етап, предлага той.
Въвеждане на активната регистрация все още не е обсъждана в ГЕРБ, каза зам.-шефът на ПГ Красимир Велчев. „Ние сме за референдум, ако няма политическа воля в парламента”, добави той и припомни, че ГЕРБ събра 500 000 подписа за провеждане на национално допитване за изборното законодателство.

Предишният парламент обаче отхвърли провеждането му. Според Велчев е важно да бъде въведено задължителното гласуване, поне за определен период от време. „Може и след години да се отмени, но на този етап е необходимо”, каза Велчев. В ГЕРБ смятат, че референдумът трябва да е заедно с местните избори, за да се спестят средства. Превръщането на правото на вот в задължение вероятно ще наложи ремонт на конституцията, затова според Велчев може да се мисли за поощрения за гласуване, а не за санкции при отказ. Очаква се темата да е актуална догодина.

Коментари: 0