Economist: Парите са истинската причина за обрата с Южен поток

Газпром, енергийния газов гигант, в който държавата има голям дял, никога не е харесвал плана за газопровода, твърди още изданието

Economist: Парите са истинската причина за обрата с Южен поток

В кратък коментар относно „Южен поток”, озаглавен „Тръбата долу”, сп. „Икономист” посочва, че истинската причина за обрата в позицията на Владимир Путин относно газопровода са парите. Спадащите цени на петрола поставиха под огромен натиск както обществените така и корпоративните финанси в Русия, пише БТА.

Газпром, енергийния газов гигант, в който държавата има голям дял, никога не е харесвал плана за Южен поток. Това беше скъп проект, воден от политическа логика - заобикаляне на Украйна и купуване на влияние в Европа.

Европейското потребление на газ обаче спада и от там и цените на газа. Конкуренцията нараства. Литва откри току-що важен терминал за втечнен природен газ, а преди тя беше зависима на 100% от руския газ.

Друга причина е натискът на ЕС върху страните членки, който даде резултат. Като пример се посочва, че Италия обяви проекта за неприоритетен, Австрия намали подкрепата си за него, а България промени енергийната си политика след силно лобиране от страна на Брюксел и Вашингтон.

Коментари: 0