Борисов смени петима ключови министри

С постовете си се разделят Владислав Горанов, Кирил Ананиев, Младен Маринов, Емил Караниколов и Николина Ангелкова

Борисов смени петима ключови министри

Архив

Приемаме оставките на тримата министри Владислав Горанов, Младен Маринов, Емил Караниколов и на Николина Ангелкова. Това заяви премиерът Бойко Борисов след коалиционния съвет днес. Заедно с тях поста си напуска и Кирил Ананиев, но само за да заеме друг.

На мястото на Емил Караниколов застава неговият заместник Лъчезар Борисов, на мястото Владислав Горанов ще застане здравният министър Кирил Ананиев, а на неговата позиция застава проф. Костадин Ангелов, изпълнителен директор на Александровска болница. Преди поста си на здравен министър Ананиев е заемал няколко длъжности в областта на финансите, той е бил служебен финансов министър, след което е назначен за зам.-министър на финансите.  

На мястото на Ангелкова застава вицепремиерът Марияна Николова. Младен Маринов ще бъде заместен от Христо Терзийски, началник Главна дирекция „Национална полиция“. 


Борисов допълни, че в понеделник ще бъде представен пакет от финансови и социални мерки, свързани със справянето с коронавируса. 

„Министър Горанов постигна много, но и аз не можах да си отговоря на въпроса защо контролът върху Комисията по хазарта пет години е бил занижен. Има въпроси, по които всички трябва да си понесат политическите последствия“, коментира Борисов по повод смяната на Владислав Горанов.

„Младен Маринов го сменяме, защото някои от действията на полицията по време на протеста не отговарят на моето разбиране за отношение към протестиращи хора“, каза Борисов и допълни, че другата причина е случаят с „Росенец“.  


Премиерът даде заявка, че повече няма да участва в изборите, но не уточни какви ще бъдат действията му. „След края на мандата отивам да си ръководя партията и да си укрепваме структурите, защото всички сега ръфат ГЕРБ отстрани, тъй като ние сме 100% ангажирани с правителството и се допускат грешки в самата партия, самият контрол в партията е занижен, защото всички уважавани от партията хора или тези, чието мнение тежи, са ангажирани или с кметства, или с министерства, или са депутати“, каза той. 

Само преди седмица оставката на финансовия министър Владислав Горанов, вътрешния Младен Маринов и министъра на икономиката Емил Караниколов, бе поискана от премиера Бойко Борисов. Като причина бяха посочени многохилядните протести и множеството скандали, свързани с тях през последната година.

Тогава официално от Министерския съвет съобщиха, че тримата министри ще входират съответните документи за това на следващия ден, 16 юли, но това не се случи. Дни по-късно Горанов защити длъжността си с постиженията в сектора. Той изтъкна присъединяването на България към Банковия съюз и "чакалнята" на еврозоната, за които той, заедно с гуверньора на БНБ, са работили активно последните две години.

Караниколов коментира, че е готов да поеме политическата отговорност и да подаде оставка.

Коментари: 0