Борисов взе спешен отпуск и ще избегне парламентарния контрол

ГЕРБ оставя на парламента да решава за одобрението на плана за възстановяване за 12 млрд. лв.

Борисов взе спешен отпуск и ще избегне парламентарния контрол

Снимка: МС

Автор: Economic.bg

Премиерът Бойко Борисов обяви, че излиза в отпуск, за да започне „сериозна работа по подготовката на новото правителство“, което ГЕРБ ще предложи, след като получи мандат от президента Румен Радев. Решението му идва, след като днес новото мнозинство в парламента реши да го извика на парламентарен контрол утре - нещо, което не му се беше случвало от април 2020 г.

Старт на 45-ото НС

Трябва да свършим работата качествено и да подготвим добро правителство“, заявява Борисов.

От утре Борисов ще бъде заместван от вицепремиера Томислав Дончев.

Министър-председателят заяви още, че утре в Народното събрание ще бъде депозиран националният план за възстановяване и устойчивост, за 12 млрд. лв., подготвян половин година от кабинета му. Така се прехвърля отговорността върху народните представители, които да преценят дали да го приемат и съответно изпратят до Брюксел с опасността да не бъде одобрен от Европейската комисия и да трябва нова, трета преработка.

Ако искат да го приемат, да го надградят. Ако искат да си направят нов план“, посочи още министър-председателят.

Миналата седмица Дончев посочи, че ГЕРБ няма да одобрят и изпратят проекта, защото не чувстват, че едно правителство в края на мандата си е „почтено“ да прави това. Парламентарните групи и експерти обаче негодуваха срещу това решение, защото означава забавяне на средствата от плана за възстановяване на икономиката.

Ако планът не бъде изпратен на Брюксел до края на април, страната ни може да се надява на някакви средства едва към есента, докато други - по-подготвени държави - ще могат да подкрепят икономиката си още преди лятото.

Коментари: 0