Боряна Манолова: Сигурността е решаваща за успеха на цифровата икономика

Директорът на \"Сименс България\" представи визията си за бъдещето във филма \"Следващите 30\" на сп. \"Икономика\"

Боряна Манолова: Сигурността е решаваща за успеха на цифровата икономика

Снимка: Economic.bg

688 ~ 3 мин. четене

Живеем във времена на революционни промени. Технологиите правят огромни скокове с всеки изминал ден, надхвърляйки с лекота границите на онова, което само до преди 30 години едва ли някой смяташе за възможно. Тогава, в зората на глобалната мрежа, трудно  можеше дори да си представим каква роля ще играят дигиталните технологии и в частност Интернет в съвременния свят на бизнеса.  Това каза изпълнителният директор на "Сименс България" Боряна Манолова във филма "Следващите 30", подготвен за 30-годишния юбилей на списание "Икономика".

Но разликата от преди 3 десетилетия, когато сп. „Икономика“ прави първите си крачки, е не само в технологиите, но и в самото възприемане за начините на правене на бизнес. Докато по онова време самият бизнес бе по-скоро линеен - по оста производител – доставчик – краен потребител, днес вече говорим за много по-сложни и многопластови взаимодействия с клиентите, които поставят именно потребителя в центъра на бизнес модела.

Смятам, че тепърва тези тенденции ще се ускоряват и разширяват под натиска на новите технологични и пазарни реалности. Индустрията, и в частност производството, бяха едни от първите, които трябваше да се адаптират към новите изисквания на цифровата трансформация, но едва ли днес съществува дори един сектор или бранш, който да е останал незасегнат от тези процеси.

Цифровите технологии продължават да трансформират и пазара на труда. Професии като касиери, шофьори, рецепционисти, бармани, дори финансови анализатори  се очаква да изчезнат през следващите десетилетия. Същевременно дигитализацията и автоматизацията на работните процеси променят и самите начини на работа, позволявайки по-гъвкави форми на труд. Така че както компаниите, така и хората, трябва да бъдат подготвени да се развиват, трансформират, възприемат нови неща, ако искат да оцелеят в този все по-дигитализиращ се свят.

Разбира се, с новите възможности идват и нови предизвикателства. Киберпрестъпността е един от проблемите, с който бизнесът все по-често ще се сблъсква. Това е другото, тъмно лице на глобалната свързаност.

Добрата новина е, че светът все по-ясно осъзнава тази заплаха и се предприемат усилия за нейното овладяване, доколкото това е възможно. Пример за това е инициираната от Siemens Харта на доверието (Charter of Trust), която много световни компании подписаха и която цели създаването на един по-сигурен дигитален свят.

Защото факторът, който е от решаващо значение за успеха на цифровата икономика, е хората и организациите да вярват, че техните мрежи, системи и данни са защитени и сигурни; в противен случай те няма да приемат цифровата трансформация.

Ние в Siemens се гордеем, че сме един от двигателите на глобалната дигитална революция. Самите ние преминахме през доста промени, за да излезем в крайна сметка по-силни. Затова вярваме, че само чрез непрекъснатото адаптиране към променящите се реалности, докато същевременно държим ръка на пулса на пазара с неговите изисквания, можем да бъдем успешни не само сега, но и в бъдеще.

А това бъдеще със сигурност е вълнуващо. Роботи, дигитални технологии, интернет на нещата, Big Data и Smart Data, изкуствен интелект – всичко това вече отдавна не е част от научната фантастика, а бизнес реалност. Нещо повече, скоростта на интегриране на тези технологии с техните възможности ще определи дали дадена компания ще продължи да съществува и в бъдеще.

Аз самата съм истински развълнувана от възможностите, които се откриват пред бизнеса и пред обществото като цяло. Вярвам, че онези компании, които залагат на иновациите, които не лежат на стари лаври, а са готови да прегърнат новите възможности, които са истински загрижени за доброто на клиента и на обществото, ще преминат успешно през всякакви сътресения и ще продължат да се развиват и просперират, каза Боряна Монолова.

Коментари: 0