BP плаща милиарди заради разлива в Мексиканския залив

Слага се край на съдебните дела около Deepwater Horizon

BP плаща милиарди заради разлива в Мексиканския залив
Американската петролната компания BP се съгласи да плати до $18,7 млрд. като част от уреждане на спора относно инцидента на нефтената платформа Deepwater Horizon в Мексиканския залив през 2010 г.

Компанията е постигнала предварително споразумение, което включва федералното правителство на САЩ, щатите Алабама, Флорида, Луизиана, Мисисипи и Тексас и също така уреждането на претенции, направени от повече от 400 лица. 

BP ще плати $18.7 милиарда в рамките на 18 години. Експлозията на нефтената платформа в Мексиканския залив уби 11 души и разля около 4,2 милиона барела петрол.

Споразумение отбеляза края на съдебните дела между BP и щатите Луизиана, Мисисипи, Алабама и Флорида. Парите ще бъдат изплащани в течение на 18 години и ще се разпределят между щатите. Главният прокурор на Луизиана Джеймс Колдуел каза, че парите ще бъдат използвани основно за крайбрежно възстановяване.

"Това споразумение ни дава възможност да се съсредоточим веднага върху подобряването на състоянието на крайбрежието, без по-нататъшно забавяне заради съдебни спорове и жалби, които могат да траят години", каза Колдуел.

Миналата година надзорният съдия по делото постанови, че BP е допуснала „груба небрежност" при работата с въпросния петролен кладенец.

Аварията в Мексиканския залив е една от най-лошите екокатастрофи в историята на САЩ, довела да замърсяването на околната среда в залива. BP вече е похарчила $28 млрд. за почистване и изплащане на обезщетения на жертвите на разлива. Кладенецът бе собственост на офшорната сондажна компания Transocean и бе отдаден под наем на от BP. Transocean получи обезщетение от 211 млн. долара през май.
Коментари: 0