Брекзит отне чара на британския трудов пазар и бизнесът страда

Бизнесът страда от недостиг на кадри, а точно сега това може да спъне възстановяването на икономиката

Брекзит отне чара на британския трудов пазар и бизнесът страда

Снимка: Pixabay

5768 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Броят на гражданите от Европейския съюз, които търсят работа във Великобритания, е намалял с повече от една трета след Брекзит, сочат официални данни на Indeed show searches, цитирани от The Guardian. Проучването показва спад с 36% през май спрямо същия период на 2019 г. При нископлатените позиции в хотелиерството, сектора на грижите за хора и складовите услуги отчитат най-голям спад – от 41%.

Данните идват в момент, когато британските фирми се борят да намерят достатъчно персонал, за да запълнят нарастващия брой свободни работни места, след като заведенията и търговските обекти отвориха отново.

Представители на бизнеса предупредиха, че липсата на задгранични работници вероятно ще сложи спирачка на икономическото възстановяване на Обединеното кралство от коронакризата. Може да доведе и до по-високи цени на стоки и услуги, тъй като недостигът на персонал кара работодателите да предлагат по-високи заплати. Парадоксът е, че именно имиграцията бе сред основните фактори, движещи желанието за напускане на ЕС.

Тим Мартин, собственик на веригата заведения JD Wetherspoon, призова правителството да въведе облекчена визова схема за работници от ЕС, за да помогне на баровете и ресторантите да наемат повече служители. След Брекзит всички желаещи да се трудят във Великобритания са длъжни да имат работна виза, която за всяка страна членка е с различни параметри. Мартин добави, че новите изисквания за работа затрудняват европейските граждани и „един по-лек режим би бил добре и за двете страни, след като британците нямат желание да работят в нископлатените сектори“.

Около 1.3 милиона работници са напуснали Великобритания от края на 2019 г. до края на 2020 г. както заради пандемията, така и заради Брекзит.

Данните от проучването показват, че все по-голям брой хора от Индия и бившата британска територия на Хонконг имат желание да работят във Великобритания, но все още бройката не е достатъчна, за да задоволи нуждите на бизнеса.

Подкрепи Economic.bg