Brexit е най-големият риск за европейската икономика

Британците все още са разделени в мнението си за ЕС, сочат социологическите проучвания

Brexit е най-големият риск за европейската икономика

Вот на британците за излизане от ЕС на предстоящия референдум е един от най-големите рискове за европейската икономика, предупреди председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум, цитиран от Reuters.

Brexit е очевиден риск и би представлявал един от най-големите рискове за нашата икономика, заяви той след среща на финансовите министри от еврозоната.

Дейселблум подчерта, че вижда рискове най-вече за икономиката на Великобритания, но добави, че е също така „притеснен“ за възможни негативни ефекти върху европейската икономика като цяло, особено що се отнася за 19-те страни членки на еврозоната.

Редица икономисти твърдят, че британското оттегляне от Съюза би създало несигурност за бъдещите търговски споразумения, което би могло да забави инвестициите както на Острова, така и в Европа. Освен това новите бариери пред търговията между Великобритания, която в момента е втората по големина икономика в ЕС, и останалата част от единния блок могат да понижат икономическия растеж на Стария континент.

Официални представители и дипломати от ЕС вече са започнали конфиденциални дискусии, имащи за цел подготовка за координиран отговор на евентуален вот Brexit на британския референдум през следващия месец. В тях е участвал и шефа на кабинета на председателя на ЕК, твърдят източници на Reuters.

Вероятността за излизане на Великобритания от ЕС нарасна през последните дни, с оглед на проучвания на общественото мнение, които вече показват изравнени сили и дори лек превес на британците, които биха подкрепили сценария Brexit.

Според последни данни на агенция BMG 45% от британците биха гласували за напускане на Съюза, спрямо 44%, които настояват Великобритания да остане в рамките на ЕС и 12%, които все още не са решили как ще гласуват на референдума на 23-ти юни.

Подобни резултати бяха отчетени и от оповестени проучвания на агенциите YouGov и ICM.

Тази YouGov показа, че по 41% от гласоподавателите във Великобритания биха гласували на референдума за оставане и за напускане на ЕС, докато 12% от британците все още не са взели решение как ще гласуват.

Според ICM по 45% от гласоподавателите в Обединеното кралство ще подкрепят както Brexit, така и оставане в рамките на Съюза, а 10% от анкетираните все още нямат представа как биха гласували след по-малко от месец.

Резултатите са доста изненадващи, след като серия предходни проучвания даваха преднина на гласовете в подкрепа за оставане в ЕС.

Коментари: 0