Българите трябва да инвестират в местните сортове грозде

Виждам голямо бъдеще в сортове като \"Гъмза\", \"Мелник\" и \"Мавруд\"

Янис Каракасис пред Economic.bg:

Българите трябва да инвестират в местните сортове грозде
4739 ~ 2 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Янис Каракасис е вторият Master ot Wine на Балканите. Той е роден в Атина и завършва Гръцката военноморска академия. Като пилот, инструктор и тестов пилот, има над 2000 летателни часове. Другата му голяма страст е виното. Янис Каракасис идва у нас като лектор в петото издание на Balkan International Wine Competition (BIWC) 2016. Economic.bg разговаря с него броени дни преди старта на най-голямото балканско винено изложение, което ще се проведе в София.


Г-н Каракасис, кои са традиционните сортове грозде на о. Санторини?

От записи от 19-ти век знаем, че на острова са се култивирали близо 60 сортове грозде. "Асиртико" е сортът, който се използва за производство на "Винсанто" и другите сухи вина. "Мандилария" се използва за черно вино "Санто" и "Мавротагано" в по-малка степен за сухи вина и "Винсанто".

Кой е вашият любим сорт и защо?

"Асиртико" е единствен по рода си сорт. Наричам го Робокоп или Терминатор. Както знаете, когато Терминатор пристига на земята, първо се увива около себе си, а след това започва да разтваря ръцете си. Това е "Асиртико“, това е Санторини. Обичам и други гръцки сортове като "Ксиномавро", "Мошофилеро", "Видиано“, "Робола“, "Саватиано“ и "Мавродафни“. Всички те имат индивидуалност и характер. От международните сортове харесвам "Небиоло“ и "Бароло“.

С какво сортът "Асиртико" се отличава от другите гръцки вина?

"Асиртико" има силен екстракт, ярка киселинност и плътност - качества, които го отличават от останалите международни сортове. "Асиртико" е единствен по рода си.

Опитвали ли сте българско вино и каква е разликата с гръцкото?

Опитвал съм много характерни български вина, както от местни, така и от международни сортове. Намирам ги за наистина интересни и добре изработени. Виждам голямо бъдеще в сортове като "Гъмза", "Мелник" и "Мавруд" и мисля, че това е посоката, в която трябва да акцентирате. Това е първата голяма разлика между двете държави – Гърция се фокусира върху автохтонни сортове грозде.

Кой е най-разпространеният сорт вино в Гърция?

В момента мисля, че е "Малагусия". Сортът се използва за производството на сладки вина. Той присъства на етикетите на едни от най-добре продаващите се гръцки вина. От червените, бих казал, че е "Агиоргитико".

Как се развива винената култура в страната и с какво е по-различна от българската?

Винената култура в Гърция се развива бавно, но се надявам, че ще стигнем далеч. За тази цел трябва да работим усърдно и да отделяме много време, търпение и не последно място да имаме кураж, както и иновативни идеи.

Как двете държави могат да си сътрудничат в тази сфера?

Това трябва да се обмисли много внимателно. Смятам, че за целта трябват прогресивни идеи, които да бъдат в полза и за двете страни.

Кои са чуждестранните пазари за гръцките вина?

В топ 3 на чуждестранните пазари за износ на вино от Гърция са Германия, САЩ и Канада. Опитваме да инвестираме в Австралия, Корея и Япония. Много страни проявяват голям интерес към местните гръцки сортове.

Какво ще бъде вашето послание към българската публиката на Фестивала на BIWC?

Моето послание е, че това, в което трябва да се инвестира повече, са местните богатства – сортове и лозя. 

Подкрепи Economic.bg