Brexit е риск за мира в Северна Ирландия

Въвеждането на „твърда граница“ между двете Ирландии може отново да предизвика социално напрежение

Brexit е риск за мира в Северна Ирландия
4289 ~ 2 мин. четене

Излизането на Великобритания от Европейския съюз излага на риск мира в Северна Ирландия, заяви бившият ирландски министър-председател Бърти Ахърн. Ахърн бе премиер на Ирландия в продължение на 11 години и имаше сериозна роля за разпределението на властта и гарантирането на мира в Белфаст. Въпреки постигнатия мир, столицата на Северна Ирландия все още е разделена от стени.

Повод за притесненията на Ахърн е установяването на „твърда граница“ и въвеждане на граничен контрол между двете Ирландии, което ще се случи при осъществяването на Brexit през 2019 г. В момента между двете държави съществува граница, но режимът е либерализиран и може да се пътува свободно.   

Според Ахърн британското правителство изглежда вече се е примирило с това, но подобен ход би имал опустошителни резултати. „Всеки вид и всяка форма на физическа граница е вреден за мира“, подчерта Ахърн.

В представената Бяла книга, която подробно описва процеса по напускане, целите и очакваните резултати от Brexit, се казва, че ще бъде установена „възможно най-безпрепятствена и безпроблемна граница между Република Ирландия и Северна Ирландия“.

Според Ахърн подобна граница ще бъде изключително трудна за поддържане и ще засили напрежението в северната част на Изумрудения остров. Този ход би разбунил духовете в националистическите общности и би взривил социалния мир в Северна Ирландия.

В страната все още съществува силно разделение между обществени групи, които смятат, че тя трябва да бъде част от Великобритания (т.нар. юнионисти) и такива, които считат, че тя трябва да бъде напълно независима, а впоследствие да се обедини с Ирландия (т.нар. републиканци). Допълнително разделение внася факта, че първите са протестанти, а вторите – католици.

Ахърн смята, че Brexit има дестабилизиращ ефект и застрашава постигнатите резултати от Белфасткото споразумение, което сложи край на насилието в Северна Ирландия. „Споразумението беше сключено, за да бъдат премахнати бариерите, островът да се интегрира и да работи демократично без насилие и заплахи. Вотът за Brexit премахва всичко това и ще има дестабилизиращ ефект“, обясни той.  

Излизането на Великобритания от ЕС налага въвеждането на задължителен граничен контрол с Република Ирландия. „Единственият начин да се постигне това е да има твърда граница – със зона за сигурност и контролно-пропускателни пунктове. Това ни връща в миналото“, отбеляза бившият премиер.

Подкрепи Economic.bg