Отлагането на Brexit - основна тема в дебата за лидер на торите

Едночасовият дебат завърши без ясни послания и победител

Отлагането на Brexit - основна тема в дебата за лидер на торите

Снимка: кадър Youtube

Съперниците за лидер на торите, и съответно - министър-председател на Великобритания, се сблъскаха в дебат по BBC по въпроса дали Великобритания може да напусне ЕС до крайния срок - 31 октомври.

Запитан за гаранция, че ще направи това, Борис Джонсън определи крайния срок като "изключително осъществим".

Саджид Джавид заяви, че е "фокусиран", но Майкъл Гоув и Джереми Хънт казаха, че може да е необходимо допълнително време.

Рори Стюарт обвини колегите си, че им липсва реализъм - „гледайки в стената и казвайки„ вярвайте във Великобритания ”.

Петимата мъже, които се борят да станат лидер на Консервативната партия - и следващият премиер на Великобритания - участваха в телевизионен дебат на живо по Би Би Си.

Бившият министър за Brexit Доминик Рааб беше елиминиран по-рано снощи във втория кръг на гласуването, когато депутатите от Консервативната партия проведоха тайно гласуване. Днес ще се проведе трети кръг на гласуване между 15:00 и 17:00 часа британско време. Резултатът се очаква в 18:00 часа и депутатът с най-малък брой гласове ще остане извън състезанието.

По време на едночасовия дебат във вторник вечер и петимата кандидати изключиха възможността да се проведат общи избори, докато Brexit не бъде решен.

Но срещата разкри различия в подходите им към Brexit и дали те биха могли да приемат Великобритания да напусне ЕС без споразумение.

Бившият министър на външните работи каза, че британците са „угнетени“ от сегашната безизходица за Brexit и торите биха платили „наистина сериозна цена“, ако това продължи.

Той предупреди за "катастрофална загуба на доверие в политиката", ако крайният срок за Brexit не бъде спазен. Запитан дали може да гарантира спазването на датата, той отговори, че "31 октомври е изключително възможен срок".

Джавид пък предположи, че пътят за одобрение на сделката за Brexit чрез Парламента е чрез повторно представяне на Споразумението за напускане, договорено от Тереза Май, но без спорната ирландска предпазна мярка.

Гоув заяви, че "произволен" срок е контрапродуктивен и ако е премиер, ще бъде готов да отложи Brexit с няколко дни, за да приключи сделката.

"Понякога имате допълнително време във футболни мачове, за да се определи победител", коментира той.

Джереми Хънт каза, че ще подкрепи напускане без "сделка" като "последна инстанция", но ако Обединеното кралство е близо до финализиране на сделка с ЕС, той ще удължи преговорите, за да предотврати проблеми за бизнеса.

След края на дебата повечето коментари бяха, че не се е очертал ясен победител за лидерския пост и че много въпросителни остават.

Анкета сред зрители, които са членове на Консервативната партия, след дебата показа, че по-добро впечатление са направили Джерeми Хънт, Майкъл Гоув и Саджид Джавид.
Коментари: 0