Brexit ще покаже колко железни всъщност са Меркел и Мей

Лидерите на Германия и Великобритания имат много сходства, но и принципни различия

Brexit ще покаже колко железни всъщност са Меркел и Мей

Прагматични, дъщери на пастори, нямащи свои деца, с убийствени инстинкти, които дълго бяха подценявани от техните развилнели се мъжки връстници – паралелите между новия британски премиер Тереза Мей и германския канцлер Ангела Меркел на пръв поглед са поразителни.

Но анализатори предупреждават, че приликата може да прикрие по-фундаментални разлики, които ще усложнят преговорите за развода на Великобритания и ЕС, противопоставяйки най-новия държавен лидер в съюза срещу най-дългогодишния.

Мей се превърна във втората жена на Даунинг стрийт 10 след „Желязната лейди“ Маргарет Тачър, с която и тя, и Меркел, често са сравнявани.

Както Мей, която беше изобразена в карикатура на в. Times, стъпила върху окървавен килим, заобиколена от някогашни съперници с кинжали в гърбовете, издигането на Меркел също дойде след няколкогодишно търпеливо очакване на подходящия момент, в който да грабне короната.

„Макар и заобиколени от незрели мъже, които си правят ритуално публично харакири, това, което се забелязва и при двете, е предпазливостта, общата аура да очакват своето време“, обяснява Констанц Щелценмюлер от Института Брукингс.

„Има и степен на сериозност при Мей, която откриваме и при Меркел. След кладата на суетите при консерваторите, това качество изглежда особено привлекателно“, посочва Щелценмюлер.   

Безмилостна жилка

Още през 2014 г. Financial Times направи възхитителен профил на Мей, озаглавен „Британската Ангела Меркел?“, според който всяка от двете е „не-идеологически политик с безмилостна жилка, който се заема с работата“.

Те имат споделена страст към планинските походи и готвенето. Още преди няколко години Мей приветства простия и разбираем подход на Меркел.  

„Ако се замислите върху това какво е постигнала Меркел, ще видите, че хората, които все още не я оценяват, са пренебрежимо малко, може би заради начина, по който тя изглежда и се облича. Важното всъщност е какво е направила?“, твърди Мей.

Най-продаваният германски ежедневник Bild наскоро зададе въпроса „Колко от Меркел има в г-жа Brexit?” и откри изненадващо много прилики между 61-годишния германски канцлер и 59-годишната й британска колежка.

„Нито една от двете не отстъпва, нито пък се огъва по време на преговори – и двете са дъщери на пастори и имат силна воля, достигаща почти до инат“.

Решаващото им разминаване е позицията по отношение на мигрантите. По време на рекордния бежански наплив към Германия през миналата година мантрата на Меркел беше „Ще се справим“. Мей пък призоваваше за „безкомпромисен“ контрол върху новодошлите във Великобритания.

Bild, който обичайно подкрепя либералната политика на Меркел, твърди, че Мей се е заиграла със „суровия десен популизъм“, агитирайки за стриктна имиграционна политика.

Мей, която внимателно подкрепи кампанията за оставане в навечерието на шокиращия резултат на британския референдум за ЕС, заяви, че имиграционният контрол трябва да бъде включен в преговорите за достъп на Великобритания до общия пазар.

„Ключовият въпрос е дали могат да запазят своята торта и да я изядат, с други думи – достъп до общия пазар и ограничения за имиграцията“, отбелязва Щелценмюлер.

„Ще бъде много, много трудно за Меркел да направи подобна отстъпка. Рискът от даването на лош пример, който ще окуражи и насърчи силите за фрагментиране на Европа, e повече отколкото Меркел може да понесе“.

„Спасете каквото може да се спаси“

През тази седмица Меркел призова за търпение към Мей, докато встъпи в длъжност. „Очаквам с нетърпение да се запозная с нея. Необходимо е време на новото правителство да реши какви отношения иска да има с ЕС? Ние не можем да го решим вместо тях“, подчерта германският канцлер пред SAT1.

Въпреки това Меркел, която вероятно ще се кандидатира за 4-и мандат през следващата година, призова Великобритания да не държи ЕС в състояние на неопределеност твърде дълго.

Германският канцлер ще играе решаваща роля в предстоящите преговори, след като Обединеното кралство задейства член 50 и започнa процедура по излизане от съюза.

„Германия има сериозен интерес да запази Великобритания колкото се може по-близо до Европа“, заяви Даниела Шварцер от немския мозъчен тръст Marshal Fund, отчитайки, че 8% от германския износ е за Обединеното кралство.

Според Der Spiegel Меркел „няма никакви илюзии: прагматизмът на Мей няма да направи преговорите по-лесни“. Bild излезе със заглавие, че „Трябва да спасят каквото може да се спаси“.

„В крайна сметка Мей и Меркел ще седнат на масата една до друга по време на Европейския съвет в Брюксел за финал, в който се надяваме, че няма да има губещи“, пише вестникът.

Коментари: 0