Критичната инфрастуктура е в много тежко състояние

Най-сериозно е положението в София, Пловдив и Варна

Проф. Атанас Тасев пред Economic.bg:

Критичната инфрастуктура е в много тежко състояние

Критичната инфраструктура в страната в момента е в много тежко състояние, това коментира пред Economic.bg енергийният експерт проф. Атанас Тасев. По думите му в София, Пловдив и Варна положението е най-сериозно. "Токът всеки момент може да започне да мига, а дори и да не минава и някой трябва да поеме инициативата за подобряване на мрежата, категоричен е специалистът", коментира той.

Над 85% от подстанциите и трафопостовете са за смяна, категоричен е проф. Тасев. "При една по-тежка зима може да изгърмят голяма част от тях. Проблемът с критичната инфраструктура е много сериозен във всички големи градове и ние ще го издигнем на национално равнище”, каза още той.

Проф. Тасев обясни, че сумарната топлинна мощност на радиаторите в София е 4000 мегавата, тоест ако по някаква причина Топлофикация София спре топлоподаването, то трябва да бъде заместено с това количество електроенергия, а дори и по-голямо.

"Пропускателната способност на мрежата е 1620 мегавата и най-общо казано беше допуснато, че може да се разсъждава така: след като са 4000 мегавата, взимаме две централи Козлодуй и ги слагаме в центъра на София, мислейки че сме решили проблема. Обаче 4000 мегавата не могат да минат през 1620 мегавата, което означава, че София може наистина да остане в една много критична ситуация", обясни експертът.

По думите му повече от 40 години не е инвестирано в подмяната на кабели, подстанции и трафопостове. Проф. Атанас Тасев коментира още, че от следващата година ще започне да се изпълнява програма за реновиране на инфраструктурата. 

"За да може да се закърпи системата в следващите 5 години ще бъдат дадени над 500 милиона лева за инфраструктурата в големите градове. Ние говорим за интелигентни електромери, но токът трябва да мине през старата система", добави Тасев. 

Коментари: 0