Британците ще изплащат COVID мерките с десетилетия

Държавният дълг на Обединеното кралство към момента е над 2.2 трилиона британски лири

Британците ще изплащат COVID мерките с десетилетия

Снимка: БТА

1484 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Данъкоплатците във Великобритания ще плащат за разходите, свързани с COVID пандемията, в продължение на десетилетия. Това са заключенията на два нови доклада на Комитета за публични сметки (PAC), в които се посочва още, че реакцията на правителството към кризата е изложила данъкоплатците в Обединеното кралство на „значителни финансови рискове“.

PAC заявява, че данъкоплатецът ще бъде изложен на „значителни финансови рискове за идните десетилетия“, като прогнозните разходи за правителствените мерки вече са достигнали 372 млрд. британски лири през май.

Сега държавният дълг на Обединеното кралство е над 2.2 трлн. британски лири, или около 99.7% от БВП – процент, който не се наблюдава от началото на 60-те години. Само през юни лихвите по дълга струват 8.7 млрд. лири.

В един пример за бъдещи разходи на COVID, PAC казва, че данъкоплатците ще са отговорни за приблизително 26 млрд. британски лири лоши заеми от общо 92 милиарда, гарантирани от правителството в пандемията.

Въпреки че признаваме, че е необходимо да се облекчат обичайните правила около решенията за големи разходи, ние сме загрижени, че това създава сериозни рискове, които може да изискват управление в продължение на години“, се казва в доклада.

Председателят на PAC Дам Мег Хилиър заяви, че „с ослепителни суми пари, похарчени за COVID мерките досега, правителството трябва вече да е наясно, как ще се действа в бъдеще и да се задейства“.

Подкрепи Economic.bg